Emléktáblát avatott Dr. Hetényi Ernő tiszteletére A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola.

2017. október 30-án, a nyolcadik kerületi Múzeum u. 5 szám előtt maroknyi lelkes buddhista gyűlt össze, hogy megemlékezzen a buddhizmus magyarországi meghonosításában hatalmas szerepet vállaló Dr. Hetényi Ernőről.

 

Az első magyar buddhista egyház alapítója és vezetője, Láma Dharmakírti Padmavadazsra mindamellett, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett a buddhizmus hazai megismertetésében, nagyban hozzájárult A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola létrejöttéhez is. Tőle és az ő tanfolyamain tanultak a TKBE alapítói, majd az ő segédletével indították el és működtették a Körősi Csoma-tanfolyamokat, amelyből aztán kinőtt A Tan Kapuja is.

Hetényi emellett részt vett az Egyház uszói elvonulási központjának területén található sztúpa, A Nyugati Tanítvány Sztúpa avatásán, felszentelésén is, valamint halála előtt egy Maitréja-szobrot adományozott A Tan Kapujának, ezzel elhelyezve a pecsétet az Egyház és a Főiskola működésén.

Az avatáson beszédet mondott Mireisz László a TKBE elnöke és egyben ő is leplezte le a Dr. Hetényi Ernő egykori lakhelyének főbejáratánál elhelyezett emléktáblát, melyet Dobosy Antal tervezett.



Dr. Hetényi Ernő, Láma Dharmakírti Padmavadazsra emléke most már nem csak bennünk, de a Nemzeti Múzeum melletti kis utcácska egyik házának falán is tovább él.



Fotó: Almási Lajos