Ligmincha Magyarország Bön Buddhista Közösség

 

A közösségről

A Ligmincha Magyarország a Ligmincha International tagjaként a tibeti bön buddhista hagyomány Tenzin Wangyal Rinpocse által képviselt átadási vonalához tartozik. Elsődleges célja, hogy Rinpocse tanításait elérhetővé tegye a magyar érdeklődők számára, ezzel segítve őket, hogy felismerjék lényegiségük határtalan természetét, valamint támogatva a bön buddhista hagyomány fennmaradását a 21. században.

A Ligmincha Magyarország közösségi gyakorlatait A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán végzi, szombatonként 10.00 és 13.00 között. A szombati gyakorlások, főleg vidéki gyakorlók számára, online is követhetőek itt: http://mixlr.com/ligminchamo

A közösség minden kedden este 19.00-től online Serab Csamma meditációt szervez. A közvetítés itt követhető: http://mixlr.com/ligminchamo

A gyakorlások ingyenesek és mindenki számára nyitottak.

 

További információ

Web:                     www.ligmincha.hu
Email:                    ligmincha.mo@gmail.com, info@ligmincha.hu
Facebook:              www.facebook.com/ligmincha.hungary
Youtube:                www.youtube.com/LigminchaMagyarorszag
Google+:                plus.google.com/+LigminchaMagyarorszag

 

Tenzin Wangyal Rinpocséről

Tenzin Wangyal Rinpocse egyike a kevés Nyugaton élő bön mesternek. Folyékonyan és jól beszél angolul, így mély bölcsességét és az ősi tibeti tanításokat érthető és világos stílusban képes átadni úgy, hogy a nyugati emberek használni tudják azokat mindennapi életükben.

Rinpócse Indiában, Amritsarban született 1959-ben, miután a szülei a kínai megszállás elől elmenekültek Tibetből. Tíz éves korában avatták szerzetessé az indiai Dolanji mellett található Menri Kolostorban. Tanításokat kapott buddhista és bön mesterektől egyaránt, és elérte a Geshe fokozatot, amely a legmagasabb tanulmányi fokozat a hagyományos tibeti kultúrában.

Elhivatott vezetőként Rinpocsének közel 25 év tapasztalata van a nyugati világban élő gyakorlók vezetésében.   1991 óta az Egyesült Államokban él, ő a virginiai Charlottesville-ben lévő Ligmincha Intézet alapítója és spirituális vezetője. A szervezet (www.ligmincha.org) küldetése, hogy megőrizze az ősi jungdrung bön tanításokat és tradíciókat világszerte.

A Ligmincha Intézet nevét Zsang Zsung ősi királyságának Ligmincha királyi dinasztiájáról kapta. A Ligmincha pecsét külső körében található felirat a legutolsó Ligmincha király eredeti hivatalos pecsétjéről származik. Jelentése: "A létezés királya, kinek hatalma van a Három Birodalom felett." (Tib.: Kham Chan pa san lig zhi ra rcan). E körön belül tűnik fel a lótusz öt szirma, amely az Ötféle Tudást (rig-gnas-lnga) szimbolizálja, melyek nélkül egy művelt emberi lény nem képes teljes életet élni a világon. E körön belül található a nyolcágú csillag, amely a Bön Kilenc Útja közül a megvilágosodáshoz vezető nyolc okozati és gyümölcsöző ösvényt mutatja fel. A pecsét közepén látjuk a tibeti "Á" betűt, amely a kilencedik ösvényt jelöli, az Önfelszabadulás Végső Ösvényét, a Dzogcsent, a Nagy Tökéletességet.

 

Tenzin Wangyal Rinpocse: Alvásjóga tanítás 2016. szeptember 3-4-én Budapesten

A Ligmincha Magyarország meghívására a tavalyi álomjóga tanítása után Tenzin Wangyal Rinpocse szeptemberben ismét Budapestre látogat és ez alkalommal az alvás jógájának gyakorlatát fogja tanítani. Az alvásjóga gyakorlata a felébredés erőteljes eszközeként segít abban, hogy az általában öntudatlanságba zuhant mélyalvás időszakát a tudat tiszta természetében időzve töltsük, integrálva azt spirituális ösvényünkbe.

„Ha nem tapasztaltad meg a tiszta fényt alvás közben, nehéz kijutni a szamszárából a bardó során, mivel alvás takarója borítja a tiszta fényt, vastag gondolatköpeny borítja a rigpát. Ha egyesülni tudsz az alvás tiszta fényével, egyesülni fogsz tudni a halál tiszta fényével is. Az alvás tiszta fényével egyesülni hasonlatos a középfokú vizsga letételével, ha ez jól megy, akkor menni fog a felső fok is, ami a bardó. A halál tiszta fényével egyesülés azt jelenti, megtaláljuk a buddhát magunkban és képesek vagyunk közvetlenül megvalósítani, hogy bármi is kelljen fel, az lényeg nélküli jelenés csupán.” – részlet Tenzin Wangyal Rinpocse: Az álom és alvás tibeti jógája c. könyvéből

 

Tanítás helyszíne: MOM Kulturális Központ, Budapest 1124 Csörsz u. 18.  

Tanítás időpontja: 2016. szeptember 3. szombat és szeptember 4. vasárnap.

Felajánlás összege: Előzetes regisztrációval 18.000 Ft. (A helyszínen regisztráció nélkül 25.000 Ft)

Regisztráció: http://goo.gl/forms/vlAL2s4f66w7wWWz2 oldalon található jelentkezési lap kitöltésével, valamint 8.000 forint felajánlás előleg elutalásával válik érvényessé. A fennmaradó összeg a helyszínen készpénzben fizetendő. A számlaszámot, illetve az étkezési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatást a regisztráció után kapják meg az érdeklődők.

 

További információ a ligmincha.hu  oldalon az esemény Facebook oldalán található.