A japán kardforgatás (iaido) erős koncentrációt igénylő mozgásforma, melynek során előre megtervezett mozgássorozatok mellett egy képzeletbeli ellenfelet jelenítünk meg a magunk számára, akinek mozgását és lehetséges válaszlépéseit követjük és hárítjuk el a saját mozgásunkkal.

Nem a gyakorlatok nagy számának elsajátítása a lényeges, hanem az, hogy kialakuljon egy olyan ellenfélképünk, akivel minden alkalommal meg tudunk küzdeni (és le tudjuk győzni) akkor is, ha látszólag egyedül hajtjuk végre a mozdulatokat. Az előrehaladott gyakorló hasonló élményben részesül, mintha jógázna, vagy csikung gyakorlatokat végezne (melyeket egyébként a bemelegítés során mi is használunk). Egyes gyakorlatok dinamikusak, míg mások kimondottan lassúak, de végrehajtásuk minden esetben a gyakorló egyéniségét tükrözi. Az edzések egyaránt fejlesztik a fizikai állóképességet és mozgékonyságot, valamint a regeneráló meditatív gondolkodást.

Az iaido gyakorlatok végrehajtásánál a dinamikus, mozgás közbeni intenzív tudati fókuszálás és koncentráció a jellemző. A mozgássorok helyes végrehajtása jó megfigyelőképességet, pontosságot, dinamizmust harmónia, ritmus és időérzéket igényel. A gyakorlatok tanulása során kialakul egy vizuális (képi) gondolkodási és szituáció megoldási képesség, amely a mindennapi életben rendkívül jól hasznosítható a kreatív feladatok megoldásához.

A Tan Kapuja Zen Akadémia 12 alkalmas japán kardforgatás (iaido) kurzust hirdet (a bővebb tartalmi ismertetőt lásd alább)

Időpontok:

Első csoport - 2022. október 1. szombat, hétfő, 18.30 óra

Második csoport - 2022. október 3. hétfő, 16.15 óra