Bhután - A mennydörgő sárkány országa - a Himalája utolsó misztikus királysága, ahol a buddhista hagyományba ősi legendák szövődnek. Egy rendkívül zárt világ, lakói igyekeznek távol tartani magukat a külvilág anyagi és tudati szennyeződéseitől is, így belépni csak a kiváltságosoknak, vagy az igazán gazdagoknak lehet, akik hajlandóak megfizetni a 250 dolláros napidíjat, ezzel kompenzálva látogatásuk esetleges kártékony hagyatékát.

A két óriás (India és Kína) közé zárt aprócska királyság a legtöbb európai számára teljesen ismeretlen fehér folt. A kicsit tájékozottabbak általában a James Hilton angol író képzeletében született Shangri-La édenkert valódi megtestesülésének emlegetik, ahol az emberek a szentséget és a boldogságot tekintik létük mozgatóinak. Egy ország, ahol a természet védelme és a lakosok harmóniája fontosabb a gazdasági fejlődésnél; ahol a bruttó nemzeti termék (GNP) helyett bruttó nemzeti boldogságot (GNH) mérnek.

Bhután tényleg a mesék országa lenne? Bolygónk legboldogabb helye? Földünk utolsó eldugott zuga, ahol nincsenek problémák és mindenki harmóniában él? Egyáltalán mit jelentenek ezek a kifejezések: boldogság, öröm, harmónia? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül előadónk, Némethy András, főiskolánk rendszergazdája. A világlátta utazó közel 10 éve foglalkozik Bhutánnal, ahová végül 2019 novemberében a bhutáni állam meghívottjaként egy két hetes nemzetközi konferencia keretében jutott el, letéve ezzel talán Bhután és a TKBF közötti esetleges kapcsolatépítés egyik első alapkövét.

Utazzunk hát együtt Bhutánba – és egy kicsit önmagunkba is!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!