1027 Budapest, Margit krt. 44. (Pandita Meditációs Központ)
Térkép

+36 (20) 358 0297, +36 (30) 475 8567
Tóth Andrea Beáta, Dr. Czike Klára

Email

Alapítványunkat Sayadaw U Pandita burmai szerzetes kezdeményezésére alapítottuk 2000-ben. A Sayadaw közvetlen tanára a burmai Mahasi Sayadaw volt, aki a satipatthana vipassana meditációs technikát kifejlesztette. A módszer apró részletekig kidolgozott, rendkívül hatékony meditációs technika, amely belátások elérésére teremt lehetőséget. Burmában és Thaiföldön is népszerű meditációs módszer, több száz kolostor vette át az eredeti tanításokat. Sayadaw U Pandita 2016-ban távozott ebből az életből.

Munkánkat Tiszteletreméltó Dr. Khammai Dhammasami, az Oxford Buddha Vihara apátja és szerzetesei is támogatják évenkénti elvonulásokon, konferenciákon, workshopokon adott személyes tanításokkal. 2016-ban théraváda kolostor létrehozását határoztuk el, jelenleg gyűjtés folyik erre a célra.  
A Dharma terjedését két könyvvel segítjük, Sayadaw U Pandita Még ebben az életben című munkája, és Tiszteletreméltó DhammasamiTudatos jelenlét könnyedén című írásos tanításának segítségével. A kötetek megvásárolhatóak a Tan Kapuja Buddhista Főiskola könyvesboltjában. Rendszeres gyakorlást tartunk a Pandita Meditációs Központban minden csütörtökön 5-6:30-ig (1027 Budapest, Margit krt. 44.). Tagjaink részt vesznek a Tan Kapuja Buddhista Egyház által gyermekek számára szervezett buddhista hitoktatásban, és felkészítéseket, ingyenes meditációkat szervezünk iskolákban tantestületek, szülők és gyermekek számára, segítjük fogyatékossággal élők, börtönben lévők, hátrányos helyzetű régiókban lakó emberek bekapcsolódását a meditációba.

Röviden a szatipatthána vipasszan meditációról:

A világon ismert sokféle meditációs módszer közül közösségünk ezt a technikát gyakorolja. A satipatthana szó jelentése: a megfigyelt tárgy közeli, stabil, rendíthetetlen tudatában lenni. A vipassana szó jelentése: keresztülnézni, áthatolni, belelátni. A meditáció során a tudat egy meghatározott tárgyra irányul és a megjelenő másodlagos tárgyakat regisztrálja, majd elengedi. A meditáció révén az tudati képességek kitágulnak és a tudás ereje oly módon növekszik, hogy láthatóvá válik a dolgok valódi természete. A koncentráció ilyen módon való fejlesztése révén az átélt élmények nagyobb fokú tudatosítása válik lehetővé. A technika ülő- és járómeditációk során fejti ki hatását.
Az előadásokat és meditációs gyakorlatokat egyaránt ajánljuk kezdő és haladó gyakorlók számára tanfolyamokon, worksopokon, képzéseken, elvonulásokon.

 

Koncentráció, moralitás, bölcsesség - Buddhista Vipassana Alapítvány

Székhely: 1212 Bp. Széchenyi I. u. 77.
Gyakorlóhely: Pandita Meditációs Központ, 1027 Budapest, Margit krt. 44.  
Gyakorlási időpontok a központ Facebook oldalán, ide kattintva tekinthetők meg.

Bankszámlaszám: KMB-BVA 16200209-17067261
Kolostori adományszámla: KMB-BVA 16200209-17067278