Dobosy Antal és Tenigl-Takács László: Barkochba

1
Li-Po zen-mester gyakran meglátogatta barátját, egy másik kolostor vezetőjét, Chao-Ma zen-mestert. Mind a ketten jókedélyűek voltak és szerették a játékban is kipróbálni tudásukat. Li-Po az egyik alkalommal azt ajánlotta Chao-Manak, hogy versenyezzenek, melyikük tudja hamarabb kitalálni, amit a másik gondolt. A játékot Chao-Ma kezdte. - Gondoltam valamire - mondta Chao-Ma. - A "Zen"-re gondoltál? - kérdezte Li-Po - Igen, eltaláltad - ismerte be Chao-Ma.

2
Egy másik alkalommal Li-Po azt ajánlotta Chao-Manak, hogy versenyezzenek, melyikük tudja hamarabb kitalálni azt, amit a másik gondolt. Chao-Ma kezdte a játékot: - Gondoltam valamire - mondta Chao-Ma. - A "valamire gondolásra"gondoltál? - kérdezett rá rögtön Li-Po. - Bizony arra - felelte Chao-Ma.

3
Li-Po meglátogatta barátját Chao-Ma mestert, majd elkezdtek barkochbázni. - Gondoltam valamire - kezdte a játékot Chao-Ma. - Engem ugyan nem csapsz be - szólt rá Li-Po-, nem gondoltál semmire.. - Tényleg így van - vallotta be Chao-Ma.

4
Amint megérkezett Li-Po, barátjához, Chao-Ma zen-mesterhez, azonnal elkezdtek barkochbát játszani. - Gondoltam valamire, találd ki - mondta Chao-Ma. - Egy barna, rühes kutyára gondoltál, amint éppen a tegnapi tésztalevest lefetyeli? - kérdezett rá egy kis idő után Li-Po. - Nyertél - ismerte el Chao-Ma.

5
Chao-Ma hellyel kínálta barátját, Li-Pot, majd elkezdtek barkochbázni. A játékot Chao-Ma kezdte el. -Gondoltam valamire- mondta Chao-Ma - találd ki, hogy mire gondoltam! - Arra gondoltál, hogy úgyis ki fogom találni. Nemde? - kérdezte Li-Po mester. - Most már arra - felelte Chao-Ma.

6
Li-Po meglátogatta Chao-Mat. Mikor elhelyezkedtek az asztalnál, Chao-Ma megkérdezte Li-Po mestert: - Barkochbázunk? - Jó - válaszolta Li-Po - Gondoltam valamire, találd ki! - mondta Chao-Ma. - Találd ki te, te gondoltad!- válaszolta Li-Po.

7
Li-Po meglátogatta Chao-Mat. - Barkochbázzunk - ajánlotta Chao-Ma. - Jó - felelte a vendég. - Na, gondoltam - kezdte a játékot Chao-Ma. - Mire gondoltál ? - kérdezte Li-Po. - Egy sasra. - Akkor "sas"? Kérdezett rá Li-Po. - Eltaláltad, az- törodött bele Chao-Ma.

8
Egy látogatás alkalmával Li-Po és Chao-Ma hosszan beszélgettek. Egyszer csak azt mondta Chao-Ma: - Barkochbázzunk, jó? Li-Po hajlott arra, hogy játszanak, ezért a következőket válaszolta: - Barkochbázzunk! Gondolj valamire! - Gondoltam - mondta Chao Ma. - Tárgy? - kérdezte Li-Po. - Már nem tudom - felelte a másik.

9
Li-Po és Chao Ma zen-mesterek szerettek játszani. - Barkochbázzunk? - kérdezte az egyik. - Jó. Én gondolok - mondta a másik. - Gondolj az örök megismerésre - ajánlotta az egyik. - Az jó lesz, azt ki tudod találni - egyezett bele a másik.

10
Li-Po és Caho-Ma játszani kezdtek. -Barkochbázzunk! Ajánlotta az egyik zen-mester. - Jó, de én gondolok - mondta a vendég. - Rendben - egyezett bele Chao-Ma -, gondolj a kolostor kapujára. - Kész vagyok. Kezdheted - válaszolta a másik zen-mester. - A kolostor kapujára gondoltál? - kérdezte a házigazda. - Igen - felelte Li-Po szerényen.

11
Li-Po megérkezett Chao-Ma mesterhez a másik kolostorba. Megérkezése után nemsokára barkochbázni kezdett a két mester. - Ki gondol először? - kérdezte az egyik. - Az Én gondol először - válaszolt a másik.

12
Li-Po és Chao-Ma zen-mesterek bár elég nagy távolságra éltek egymástól, mégis gyakran meglátogatták egymást, mert igen szerettek barkochbázni. Chao-Ma, barátja megérkezése után rögtön megkérdezte: - Barkochbázunk? - Igen. Nyertél, már be is fejeztük - mondta Li-Po.

Share this post