A Tan Kapuja Buddhista Egyház uszói elvonuló központjában 1987. augusztus 16-a óta áll A Nyugati Tanítvány Sztúpa, amely Kőrösi Csoma Sándor, a „Nyugati tanítvány” tiszteletére lett felszentelve.

A sztúpát Dobosy Antal tervei és vezetése alapján az uszói közösség építette. Pontos helyének kijelölését és felszentelését Láma Dharmakírti Padmavadzsra, Dr Hetényi Ernő végezte. Az építés megkezdésekor, a hely megtisztításakor egy kis összetekeredett kígyó lapult a kövek között, pontosan ott, ahova később a sztúpa tengelye esett. Jól emlékszem, hogy a kis kígyót óvatosan egy lapátra helyezve Kovács Jocó, aki a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség későbbi alapítója és jelenlegi ügyvivője, egy közeli köves helyre vitte, és jókívánságok közepette útjára engedte. A történteket jó jelnek tekintettük a helyet illetően.

A sztúpa zökkenőmentesen épült fel, talán annak is köszönhetően, hogy szellemi gyakorlatnak fogtuk fel a felépítését. Komoly összpontosítást igényelt például Dobosy Antitól a jelek bevésése a márványtáblába, amikor is mindent megpróbáltunk annak érdekében, hogy összpontosításában megzavarjuk, de - be kell vallanom - ez nem sikerült. Pedig a márvány nem viccel. Egy picit nagyobb ütés, és reped szét az egész. Ez nem következett be, és így a márványtábla a mai napig fedi a kupola bejáratát.

Nem ez volt az első sztúpa Magyarországon, és nem is ez a legnagyobb, viszont ez kifejezetten a „Nyugati tanítvány” sztúpája, s így annak a magyar vagy európai tanítványnak a megvilágosodását szimbolizálja, aki nemcsak a szokások alapján átveszi és továbbadja a Tant, hanem befogadva újrateremti azt. Azt a tanítványt szimbolizálja, aki függetlenül a külső feltételektől és körülményektől, itt és most megéli a megvilágosodást, és minden szenvedő lény érdekében eléri a tiszta tudat állapotát.

Buddha áldása legyen rajta!