A koronavírus okozta rendkívüli helyzetre való tekintettel A Tan Kapuja közösség vezetői és tanítói, közös gyakorlásra invitálnak minden kedves érdeklődőt!

Ezekben a napokban, hetekben, az eddig ismeretlen, kötelező jellegű bezártságban különösen fontos, hogy az időnket szellemiekben gazdagon tölthessük el, valamint, hogy a hirtelen ránk kényszerült helyzetben is megőrizzük a testi mellett, mentális egészségünket is. Ehhez szeretnének most hozzájárulni A Tan Kapuja Buddhista Egyház és A Tan Kapuja Buddhista Főiskola vezetői és tanítói. Ezért a 2020.03.30-ától minden hétköznap közös gyakorlási lehetőséget biztosítunk az érdeklődők számára.

Ezek a következők:

 

HANGSZERES MEDITÁCIÓ (SAKUHACSIVAL)

Szerda, péntek – 7:30-8:00

Vezeti: Kenéz László, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektor-helyettese

A félórás meditációs alkalom, amelyen a részvétel semmilyen hangszeres készséget nem követel, három részből áll: 10 perc ülő meditáció (zazen), 10 perc meditációs hangszerjáték, 10 perc zazen. A hangszer, a sakuhacsi, a japán bambuszfuvola, vagy dharmabambusz, amelyet itt használunk, a zen buddhizmus kolostoraiban fejlődött ki, kifejezetten meditációs használatra. A hangszeren való gyakorlás egyik alapvető formája az alaphang minden dallamot nélkülöző, egymás utáni megszólaltatása (erre 7.25-től kezdésig kerül sor). A meditáció során játszott darab címe Kjorei (Üres harang) egy 50 lélegzetből álló légzőgyakorlat, amit megszólaló hang kísér, nem pedig előadásra szánt zenemű. A hangszeres meditációba ily módon hangszer nélkül úgy lehet bekapcsolódni, hogy a gyakorló együtt lélegzik a hangszerjátékossal. E sajátos meditációs formának a két ülő meditáció ad keretet, ahol ezeken az alkalmakon a mozdulatlanság megtartása mellett a légzés figyelését és lassú elmélyítését javasoljuk.

A szerdai meditáció a https://us04web.zoom.us/j/196836443 linken érhető el. 

A pénteki meditáció a https://us04web.zoom.us/j/633839654 linken érhető el.

Belépési jelszó mindkét alkalomnál: 4r6dx4 

Utolsó időpont: június 26.


ZEN SZERTARTÁS ÉS BESZÉLGETÉS

Szerda – 18:00-21:00

Vezeti: A Tan Kapuja Buddhista Zen Közösség tanítója

A Tan Kapuja Zen Közösség a szerdai zen szertartásait egy ideig online tartja meg.
A szertartásokhoz szerdánként este 18 órától lehet az alábbi linkre kattintva csatlakozni. (Ehhez természetesen szükséges a Zoom alkalmazás, de semmi egyéb.)
A szertartás menete: 30 perc ülő meditáció, Szív Szútra recitálása, kóan felolvasás (ismerkedők számára ilyen egy kóan).
A meditáció előtt "zárják a szobát", a később érkezők a kóan felolvasás után tudnak a beszélgetéshez csatlakozni.
Ezek az alkalmak az élő programhoz hasonlóan ingyenesek és nyitottak minden érdeklődő számára.

A közös gyakorlás elérhető a fenti időpontban a https://zoom.us/j/97716502617 linken.


A BÉKÉS TUDAT JÓGÁJA

Csütörtök – 17:30-18:30

Vezeti: Földiné Irtl Melinda, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítója

A gyakorlás célja a test és a tudat kiegyensúlyozott, békés állapotának a támogatása, fenntartása. Egyszerű, mindenki számára biztonságos energiablokk-oldó gyakorlatok, légzések, mudrák, elcsendesedés gyakorlatok, melyeket kortól függetlenül és jógában való jártasság nélkül is végezhetünk otthonunkban.

A közös gyakorlás elérhető a fenti időpontban a https://meet.google.com/joy-tcxf-obk linken.

MEET alkalmazáson belüli meeting code: joy-tcxf-obk

 

BUDDHISTA MEDITÁCIÓ A TAN SZIGETE KÖZÖSSÉGGEL

Péntek – 18:00-19:00

Vezeti: Farkas Pál, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola professzora, egykori rektora, valamint Tóth Zsuzsanna A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítója

A Tan Szigete Közösség - Dhammadípaszangha (http://dhammapada.hu) a rendkívüli helyzetre való tekintettel a közös meditációs gyakorlását az online térbe helyezi át. A közös meditációs gyakorláson a Békés nyugvás (szamatha) és a Belátás (vipasszaná) gyakorlatait lehet megismerni, melyek az ilyen különleges helyzetekben - mint amit most épp a koronavírus-járvány okoz -, még inkább segítségünkre lehetnek. A meditációkat vezeti Farkas Pál (A Tan Kapuja Buddhista Főiskola professzora, egykori rektora), valamint Tóth Zsuzsanna (A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítója).
Az eseményhez a link birtokában bárki csatlakozhat, a csatlakozni tudó felhasználók száma azonban limitált (250 fő).
MEGKÉRJÜK A CSATLAKOZÓKAT, HOGY AMIKOR BELÉPNEK AZ ONLINE MEDITÁCIÓS TEREMBE, LEGYENEK SZÍVESEK ÉS KAPCSOLJÁK KI A MIKROFONJUKAT, HOGY SENKIT NE ZAVARJUNK MEG A GYAKORLÁSBAN! Köszönet érte!
A meditációra minden pénteken 17:50 és 18:05 között lehet bejelentkezni.

A közös meditáció a https://meet.google.com/nrx-dxnv-tsi linken érhető el.

MEET alkalmazáson belüli meeting code: nrx-dxnv-tsij

 

BUDDHA FM - ADÁSBAN A TAN

Minden nap, éjjel-nappal

A Tan Kapuja Buddhista Egyház fenntartásában működő BuddhaFM értékes, minőségi műsorokat sugározva járul hozzá, hogy mindenki, aki szeretné megismerni a Tant, a buddhista tanításokat, az mindezt a legegyszerűbb formában megtehesse. Nincs más dolgunk, mint rákattintani a https://www.buddhafm.hu/ linkre és elindítani a rádióadást. Beszélgetések, buddhista tanítások, zenék, mantrák, érdekességek...
 

Érdemekkel teli közös és egyéni gyakorlást kívánunk!

Kívánjuk, hogy a gyakorlásunk váljon minden érző lény javára!

A Buddha, a Dhamma és a Szangha fénye áradjon minden érző lényre!

CÍMLAPKÉP: Photo by Emily KenCairn of Apiary Studio on Unsplash