A Tan Kapuja Buddhista Egyház, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, és A Tan Kapuja Zen Közösség, valamint a Magyarországi Vietnámi Buddhista Kulturális Központ fellelkesülve a 2017. októberében lebonyolított Vietnámi Buddhista Kulturális Hónap sikerén, 2017. október 29-én közös szándéknyilatkozatot írtak alá.


A nyilatkozatban az említett szervezetek és közösségek elkötelezték magukat, hogy közös ügyük, a buddhizmus megismertetése és a modem élet kihívásaira adható válaszok megtalálásában játszott szerepük erősítése terén együttműködésüket elmélyítik.



A szándéknyilatkozat szerint a felek kiemelt figyelmet fordítanak a világi követők gyakorlásának előmozdítására, felismerve, hogy ezzel elősegíthetik a Magyarországon élő vietnámi buddhisták kulturális identitásuk megőrzése melletti beilleszkedését, valamint a felek közötti kulturális kapcsolatok megerősödését, a következőkben működnek együtt:

  • a buddhizmus tanainak terjesztése, közös gyakorlása, megismerése és adaptálása;
  • vietnámi buddhisták oktatása a Tan Kapuja Buddhista Gimnáziumban és Főiskolán; vietnámi gyerekek fogadása a felek által szervezett gyerektáborokban;
  • közös buddhista rendezvények szervezése;
  • a vietnámi buddhista pagodák a felek adott lehetőségei szerint létrehozható nemzetközi adatbázisának közös programja;
  • a buddhista egyházak, közösségek közötti kapcsolatfelvétel előmozdítása;
  • kölcsönös érdeklődésre számot tartó szövegek fordítása;
  • egyéb, kölcsönösen alkalmasnak tartott területek felkutatása.

 
Az itt felsorolt együttműködési feladatokat a felek kölcsönös érdeklődésre számító kiadványok és adatok cseréje, ezen felül buddhista tanítók, oktatók, diákok és gyakornokok cserelátogatásai, valamint műhelytalálkozók, szemináriumok, szimpóziumok, konferenciák szervezése keretében kívánják megvalósítani.
 
A szándéknyilatkozatot aláírták:
Rev. Agniszama, Dr. h. c. Mireisz László, A Tan Kapuja Buddhista Egyház, Egyházi Tanácsának Elnöke
Dobosy Antal, A Tan Kapuja Zen Közösség Főapátja
Jelen János, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Rektora
HT Thich Thien Bao, A VINABUDH Szerzetes Főtanácsadója
Dr. Pham Van Khue, A VINABUDH Elnöke
 
A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán megrendezett Vietnámi Buddhista Kulturális Hónapról bővebben erre a linkre kattintva olvashat.