Április közepén magas rangú vietnami buddhista küldöttség érkezett A Tan Kapujára. A Vietnami Buddhista Egyház küldöttségének tagjai az itt töltött néhány nap alatt számos közös programon és megbeszélésen vettek részt A Tan Kapuja Buddhista Egyház vezetőivel, valamint a TKBF rektorával.

A Tan Kapuja Buddhista Egyház (TKBE) hivatalos meghívására 2018. április 15. és 18. között Magyarországon tartózkodott a Vietnami Buddhista Egyház (VBE) küldöttsége. A magyar küldöttséget Dr. (h.c.) Mireisz László, a TKBE Egyházi Tanácsának elnöke, a vietnami küldöttséget a Nagytiszteletű Thich Thien Phap szerzetes, a VBE Kormányzótanácsa Állandó Bizottságának alelnöke vezette.

A találkozókon szó esett a buddhizmus múltjáról, jelenéről és jövőjéről a két országban. A felek örömmel állapították meg, hogy a buddhizmus irányzatoktól független alaptanításai iránt széleskörű érdeklődés mutatkozik országaikban és a világon egyaránt.

A két egyház képviselői a beszélgetéseik során hangot adtak abbéli reményüknek és szándékuknak is, hogy kapcsolataikat elmélyítsék. Erre több területen is lehetőséget láttak az egyházi vezetők: tisztségviselőik látogatásai, egyházaik oktatási és kutatási tevékenységének szorosabbá tétele, a magyarországi Vietnami Buddhista Kulturális Központ és a TKBE további együttműködése. Mindkét küldöttség egyetértett abban, hogy a jövőben készek kapcsolataikat elmélyíteni, s ennek érdekében az együttműködés új területeit feltárni, majd tárgyalásaik eredményét egyházközi megállapodásban rögzíteni.

A találkozó apropóján a 24.hu internetes újság interjút készített a vietnami küldöttség egyik tagjával, Thich Hue Thong vezetőszerzetessel, a Vietnami Buddhista Egyház déli irodájának vezetőjével . Az interjút erre a linkre kattintva olvashatják el.

A Vietnami Buddhista Kulturális Központ és a TKBE közös együttműködésének következő állomása a május 22-én a magyarországi vietnámi buddhisták XVIII. kerületi pagodájában tartandó Vészak-ünnepség, a Buddha születésének, megvilágosodásának és parinirvánába távozásának ünnepe, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!