Izgalmas hírek, érdekességek, programok A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szakkönyvtárából.

Kiállítások, rendezvények

Februári születésnapjuk alkalmából a műveikből rendezett kiállítással Hetényi Ernőre és Salvarajan Yesudianra emlékeznek a könyvtárban, a könyvtári üvegfalon – a februári névnapok mellett – pedig Alexander Jamieson Pisces című gyönyörű csillagképe látható.

Február 23-án szombaton 17 órakor Dr. Danima Damdindorj tart előadást Életvezetés, táplálkozás, gyógyítás tibeti-mongol hagyományok alapján címmel.

Február 27-én szerdán 17 órakor Weiner Sennyey Tibor két új könyvének bemutatója lesz: A magyar Buddha; Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve.

 

Megújult adatbázis elérhetőségek

Idén változtak az intézményi hálózatban elérhető EISZ adatbázisok.

Kikerültek a kínálatból az Akadémia Kiadó folyóiratai és szótárai, illetve az ATLA vallástudományi adatbázisa.

A kínálat része lett azonban két másik adatbázis: a kitűnő, magyar nyelvű adatbázisban az Osiris Kiadó könyvei érhetők el teljes szöveggel, míg a Gale Infotrec - Religion and Philosophy Collection adatbázisában angol nyelvű cikkek érhetőek el az olvasók számára fontos tudományterületekről.

 

Egy kis statisztika 2018-ról

A tavalyi évben leggyakrabban kölcsönzött könyv Mircea Eliade: Vallási hiedelmek és eszmék története című műve volt, míg a leggyakrabban előjegyzett könyvek az alábbiak voltak: Tenigl-Takács László: Upanisadok, Németh Norbert: A buddhizmus eszméi, Karl Jaspers: Bevezetés a filozófiába.

Érdekesség még, hogy jelentősen erősödött a virtuális könyvtárhasználat: az előző évhez képest megtízszereződött a katalógus használata, és sokkal több pdf fájlt küldtek ki a könyvtár dolgozói. Minden más e-szolgáltatási adat is élénkülő forgalmat mutat, miközben a klasszikus könyvtárhasználat (kölcsönzés, stb.) nem gyengült. Továbbra is érdemes böngészni a könyvtár honlapját, ahol minden héten frissülnek a könyvtár új könyveinek borítói.

 

Nyitvatartás

Hétköznapokon 12-től 17-30-ig, oktatási szombatokon 10.30-tól 17.00-ig. Különlegesség, hogy előzetes megbeszélés alapján kisebb csoportok nyitás előtt is érkezhetnek, esetleg zárás után is maradhatnak.