Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kiváló barátunk, társunk és tanítónk, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola nyugalmazott főiskolai tanára, okleveles orientalista (tibeti), angol-indológia szakos előadó, a nyelvtudomány kandidátusa, Dr. Fehér Judit 2019. február 12-én kedden elhunyt. Temetésére március 12-én kerül sor.

Judit a Madhjamaka, azaz a buddhista középút filozófiája tudományos kutatásának hazai úttörője, az ezzel kapcsolatos kutatási projektek vezetője, Nágárdzsuna, Buddhapálita és a Madhjamaka más kiemelkedő mestereinek szanszkrit és tibeti nyelvű szövegeinek avatott fordítója, a páli nyelv és a buddhista ismeretelmélet alapos ismerője és inspiratív oktatója volt a Főiskolán, illetve vendégoktatóként más felsőoktatási intézményekben is. Saját tudományos és kutatásszervezési-vezetési munkássága mellett számtalan értékes tudományos mű és fordítás lektorálása fűződik a nevéhez, amelyekhez gazdag tudásával, segítő kérdéseivel és tanácsaival hozzájárult. 

A Főiskolán a Madhjamaka mellett a tibeti, szanszkrit és páli nyelvű buddhista irodalom széles körét ismertette meg tanítványaival, akiknek nemcsak a tudását adta át, hanem meg is szerettette velük ezeket a stúdiumokat.  Oktatói tevékenysége a szövegolvasási óráktól, az élvezetes előadásokon át a záróvizsga bizottsági elnöki feladat ellátásáig mindenre kiterjedt, kiemelkedő szakdolgozatok sorának volt témavezetője vagy véleményezője. 

A Főiskola Keréknyomok folyóiratának szerkesztőjeként áldozatos, szinte pótolhatatlan munkát végzett rendkívül alapos, élesszemű kritikáival, mindig konstruktív hozzáállásával. Sohasem csak a hibákra fókuszált, az erények kidomborítására is mindig jutott ideje. Mindezt végtelenül szerényen, a háttérben, szakmai elkötelezettségből, időt és fáradságot nem kímélve, az utolsó (utáni) pillanatokig magas színvonalon tette.

Tanítványait és kollégáit nehéz élethelyzetekben is segítette, kiállt értük. Kedves személyével, pozitív látásmódjával, mély humánumával, együttérzésével és bölcsességével sokakat segített.

Mindvégig lojális volt a Főiskola iránt, ahol 1992-től 2018-ig oktatott, és 2016-ban történt nyugdíjazáság a buddhista tanító mesterképzés szakvezetője is volt.

Juditot a Főiskola és fenntartója, A Tan Kapuja Buddhista Egyház saját halottjának tekinti. Távozása alkalmából február 14-én, csütörtökön, 14-17 óráig csöndes megemlékezésképpen folyamatos ülő meditációt tartottunk. 

Távozásával felmutatja nekünk a Dharmát. Buddha áldása kísérje Őt a köztes létbeli útján!

Dr. Fehér Judit temetése március 12-én 10:45-kor kezdődik az Új Köztemető ravatalozójában.

2019. március 11-én 16 órától búcsúztató szertartás tartunk Dr. Fehér Judit emlékére A Tan Kapuja szertartástermében.

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szenátusa A Tan Kapuja Különdíjat Fehér Judit emlékére “A Tan Kapuja Fehér Judit Különdíj”-ra nevezte át.

Mireisz László az ET elnöke
A Tan Kapuja Buddhista Egyház

Karsai Gábor rektor
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola