A Vietnami Buddhista Egyház meghívására Vietnamban látogatott A Tan Kapuja Buddhista Egyház és a Főiskola küldöttsége.

Karsai Gábor főiskolai rektor, Tátrai Tibor egyházelnökségi tag, Cser Zoltán egyházigazgató és Győri Péter főiskolai tanulmányi igazgató a Vietnami Buddhista Kulturális Központ (VINABUDH) Magyarországra delegált szerzetes vezetőjével, Tiszteletreméltó Thich Thien Bao-val és a szervezet elnökségével a Vietnami Buddhista Egyház meghívására május 7-8-án látogatást tett a dél-vietnami buddhizmus kiemelt intézményeinél: a Vietnami Buddhista Egyház 2. sz. (dél-vietnami) Központjának vezető szerzeteseivel a tavalyi magyarországi látogatásuk nyomán elindult kapcsolatépítés következő lépéseiről, a Vietnami Buddhista Egyetemen az intézményi partnerség (diák- és oktatócsere) lehetőségeiről, a Vietnami Buddhista Kutatóintézetben pedig a buddhizmus vietnami irányzatainak közös kutatásairól egyeztettek.

 

Ezen kívül látogatást tettek a Minh Đăng Quang Kolostor, továbbá a Trúc Lâm Trí Đức Zen Kolostor főapátjánál, megtapasztalhatták a vietnami buddhizmus több autentikus irányzatának megindító szellemiségét. A delegáció ellátogatott Dr. Baloghdi Tibor saigoni (Ho Chi Minh-város) magyar főkonzulhoz is, hogy a vietnami és magyarországi buddhizmus partneri kapcsolatainak elmélyüléséről, azok lehetséges állami támogatásáról egyeztessenek.

 

A Főiskola és Egyház vezetői részt vettek az idén május12-14. között Vietnamban megrendezett ENSZ Vészákh-ünnepségen (United Nations Day of Vesak, UNDV) a Hanoi-tól 80km-re délre fekvő, Ha Nam tartományban felépített új buddhista szentélykörzetben (Tam Chúc Pagoda). A rendezvényen 1650 külföldi delegált vett részt 112 országból, a helyi résztvevők száma több tízezer főt tett ki. A Vietnami Buddhista Egyház által szervezett ünnepségen több Dél-Kelet-Ázsiai ország (Vietnam, India, Mianmar, Nepál, Bhután), nemzetközi szervezet (ENSZ, UNESCO) és buddhista egyház képviseltette magát legfőbb vezetői szinten, a megnyitó előadást India elnökhelyettese, Shri M. Venkaiah Naidu tartotta. Az eseményt több nagyszabású kulturális program és konferencia kísérte.
 

A Főiskola vezetője, Karsai Gábor a nemzetközi szervezőbizottság (International Council of the Day of Vesak, ICDV) egyetemi tagozatának (International Association of Buddhist Universities, IABU) tagjaként vett részt az előkészítő munkában és a rendezvényen, az ünnepséget kísérő nemzetközi konferencián („Buddhist Approach to Global Leadership and Shared Responsibilities for Sustainable Societies”) pedig előadással és a “Mindful Leadership for Sustainable Peace” szekció egyik panelének vezetésével vett részt.


Az Egyház és Főiskola vezetőinek (Mireisz László és Karsai Gábor) közös köszöntője mellett a konferenciakiadványban megjelent a magyarországi buddhizmust és a TKBE és TKBF elmúlt 28 évét bemutató tanulmány is Agócs Tamás, Farkas Pál, Cser Zoltán és Karsai Gábor tollából. A rendezvény után Karsai Gábor és Győri Péter látogatást tett a hanoi magyar nagykövetségen, ahol a magyar-vietnami oktatási kapcsolatokat, azon belül a buddhista intézmények kapcsolódási lehetőségeit tekintették át Balázs Áron oktatásért, sajtóért és kultúráért felelős diplomatával.