Taoista Ji King I-II. címmel új kurzust indít a Tan Kapuja Buddhista Főiskola!

A tavaly elindított Szimbólumrendszerek kurzus harmadik és negyedik félévének témája a Taoizmus, a Ji King és a Kínai Asztrológia lesz. A kurzuson lehetőség nyílik a többi között a taosista világkép, a Ji Kingből ismert érmével és a pálcikával történő jóslás megismerése mellett – talán az egész világ egyedülálló módon – a születési képletek, átváltások mikéntjének elsajátítására is.

A 2x14 alkalmas, Mireisz László és Kovács Gábor által vezetett tanfolyam alkalmaira szeptember 6-ától péntekenként 17.45-19.15 óra között kerül sor.

A tanfolyam mindenki számára nyitott, a kurzusra a „kredites” főiskolai hallgatók mellett „külsős” érdeklődők is jelentkezhetnek!

A tanfolyam díja: 25.000 Ft/szemeszter.

Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 31.

A tanfolyamon részt vevők száma korlátozott, ezért érdemes mielőbb jelezni részvételi szándékát!

Jelentkezni a következő linken található formula kitöltésével lehet:
https://www.tkbf.hu/tanfolyam/jelentkezesi-lap/taoista-ji-king-1


Bővebben a kurzusról:

A kinai tradició korán (VI. Sz.-ban) elvált két nagy irányzata a taoizmus és a konfucianizmus. Az első a szellemi praxisra, a második a speciális kozmológiára és szimbólumvilágra épülő társadalomszerveződési tanításrendszer. A kurzus e kettőt ötvözi, mégpedig olyan módon, hogy mindkét tanításrendszert megismerve részletesen kibontja a Változások Könyve (Ji King) által összefoglalt trigramok és hexagramok szimbólumvilágát, azzal a kifejezett céllal, hogy a változások természetének megismerése a szellemi önmegvalósítás eszközévé váljon, s így a mindennapi életben a praxis része lehessen. Ezért a kurzus átfogó képet ad a taoista tanításokról, a változások természetéről és a kinai asztrológiáról, valamint e három nagy területet egy alkalmazható nagy egészként láttatja.
 

A kurzus két szemeszterének témái:

1. szemeszter

A kínai hagyomány kialakulása. A hagyomány megtörése: taoizmus és konfucionizmus létrejötte. A taoista praxis, a taoista energiatan, élettan és alkímia. Konfúciusz tanítása. A kozmológia. A Nagy Szabály kialakulása és elemei. A jang és jin dualitás kibomlása. Az öt elem. Az elemekre épülő élettan. A nyolc kua vonalainak és képeinek kialakulása.A statikus és a dinamikus világkép. és a hexagramok kialakulása. A trigramok viszonya. A vonalak és helyek szimbolikája. A változások, az idő és a sors megértése.

 

2. szemeszter

A változások könyve keletkezése. A jóslás eredeti értelmezése. A tanácskérés. Az érmék használata. A pálcikák használata. A születési hexagram kiszámításának módszere. A 64 hexagram felépülése és részletes értelmezése (kb. 1 órán 6-7 hexagram szükség szerint). A kinai asztrológia. Az évek, hónapok, órák szimbolikája. Az elemek és a zodiákus viszonya és szimbólumtartalmuk értelmezése, kifejtése. A hexagramok átírása zodiákussá. Összefoglalás.

A kép forrása: wofs.com