A legnagyobb buddhista ünnep, a Vészák alkalmából India Magyarországi Nagykövetsége és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ a buddhizmus történetével foglalkozó filmsorozatot mutat be.

A kezdeményezésről így írnak a kulturális központ oldalán:

"A buddhisták számára a Vészákh ünnepe (vagy Buddha Purnima) - a májusi első telihold éjszakája - az egyik legfontosabb ünnep. Ez alkalomból bemutatjuk Benoy Behl filmsorozatának első darabját (The Path of Compassion - Az Együttérzés Útja), amely egy 12 részes sorozat, A Buddhizmus Története filmsorozat első része.

A filmsorozat az ősi indiai buddhista szent helyeket (Lumbini, Bodhgaya, Sarnath, Kushinagar, Kapilavastu stb.) mutatja be, de elkalauzol más ázsiai országok fontos buddhista kegyhelyeire is. Buddha és a buddhizmus fejlődésének történetét több mint 100 műemlék bemutatásával, a művészeten és építészeten keresztül követi nyomon.

A buddhizmus Asóka uralkodásának idejétől kezdve nemcsak India minden sarkába jutott el, hanem Ázsia egész területén elterjedt. A vallás és a hozzá kapcsolódó művészet átalakító hatással volt az országokra, amelyekben meghonosodott, és a buddhizmus napjainkig virágzik a kontinens egész területén. A filmsorozat átfogó képet nyújt a buddhizmus műemlékeiről és művészeti örökségéről Indiában, a legkorábbi időktől kezdve.

Az első film, melyet Vészákh alkalmából posztolunk, Indiát mutatja be a Buddha idején, és nyomon követi Gautama Sziddhártha Buddha életét. Ezen kívül áttekintést ad a buddhista filozófiáról és a tanításokról is.

A producer és rendező, Benoy K Behl India egyik legjelentősebb dokumentumfilm-készítője; filmjeit a televíziós csatornák rendszeresen közlik főműsoridőben. Világszerte elismert művészettörténész és a buddhizmus ismerője."

Forrás: https://www.eoibudapest.gov.in/ascc/news_detail/?newsid=280&cat=5

A filmhez a tervek szerint magyar felirat is készül majd, angol nyelven azonban már most is megtekinthető a YouTube-on, illetve ide be is másoltuk az említett első részt: