Az újfajta koronavírus okozta járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetésére reagálva új védelmi intézkedéseket adott ki A Tan Kapuja.

 „Kérem az egyházi közösségeket, hogy a Főiskola rektora által kiadott direktívát és védelmi intézkedéseket az egyházi programok szervezésénél messzemenően vegyék/vegyük figyelembe, mivel a közösen használt épületben nincs mód külön egyházi szabályozásra.”

Mireisz László – a TKBE elnöke

 

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorának november 4-i levele:

 
Kedves Oktatók, Hallgatók, Munkatársak és Látogatók!
 
Mint arról valószínűleg már mindannyian értesültetek, Magyarország Kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki 2020. november 4-től kezdődően a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel.
 
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet fenntartotta az eddigi járványügyi rendelkezéseket, különös tekintettel a maszkviselést illető szabályokra. Új intézkedésként a mai naptól kijárási korlátozás került bevezetésre éjfél és reggel 5 óra között, betiltották a zenés rendezvényeket, és egyebek között a könyvtárlátogatás tekintetében a 1,5 méter védőtávolság betartását rendelték el. A védelmi intézkedések  ellenőrzése teljes egészében rendőrségi hatáskörbe került. Az intézkedő rendőr 100.000,- Ft-tól 1.000.000,- Ft-ig terjedő bírságot szabhat ki és az intézményt 1 naptól 1 évig terjedő időtartamra be is zárathatja. Ugyancsak újra elrendelték a parkolásii díj mentességet is.
 
A fenti kormányzati intézkedésekre tekintettel nyomatékosan kérek mindenkit, hogy 
 
a) kizárólag csak teljesen egészséges, karanténkötelezettség alatt nem álló személyek jöjjenek a Főiskolára, akik az adott időszakra érvényes pre-triázs kérdőívet előzetesen online kitöltötték és akiknek ez munkavégzésük, vagy a személyes jelenléti kurzusuk miatt elengedhetetlenül szükséges;
 
b) a Főiskola épületeiben mindenki folyamatosan viseljen orvosi maszkot, vagy munkavédelmi maszkot, vagy textilből, illetve más anyagból készült maszkot, méghozzá úgy, hogy az orrát és száját a maszk folyamatosan eltakarja;
 
c) az épületekbe történő belépéskor a bejáratnál elhelyezett berendezéssel a csuklója hőmérsékletét mérje meg és csak akkor maradjon az épületben, ha zöld jelzést ad a berendezés, ellenkező esetben az épületet azonnal hagyja el;
 
d) a 1,5 méteres védőtávolságot mindenkivel szemben, folyamatosan tartsa be minden eseményen, ügyintézés, illetve egyéb tevékenység vagy ott tartózkodás során;
 
e) fokozottan tartsa be a személyes higiéné szabályait (kézfertőtlenítés, köhögési etikett).
 
Felhívom a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben a fenti szabályok be nem tartása ellentétes a buddhista nem ártás elvével, és nem bátorságot, hanem felelőtlenséget, önzést és tudatlanságot sugall. Az oktatás jelenléti súlypontjának fenntartása sokak munkája, erőfeszítése eredményeként biztosított rendkívüli lehetőség.
 
Amennyiben külső körülmény (állami rendelkezés), vagy a közösségi érdek, esetlegesen a Főiskolán megjelenő közösségi fertőzés indokolni fogja, kénytelenek leszünk a teljeskörű online oktatást elrendelni, amire az eddigi oktatói és hallgatói igények, visszajelzések alapján remélem, minél később kerül csak sor.
 
Bízom benne, hogy egymás biztonsága érdekében, kölcsönösen felelősséget vállalunk és segítjük egymást a nem ártás elvének megvalósításában.
 
Köszönöm mindenkinek az együttműködést!
 
Üdvözlettel,
 
Karsai Gábor 
rektor