Az idei évben igazán különleges módon ünnepeljük meg a Buddha születésének, megvilágosodásának és parinirvánába távozásának ünnepét a Vészákot, május 26-án, szerdán.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel, a májusi teliholdra eső Vészákot a tavalyihoz hasonlóan idén is online formában tartjuk meg, melyhez így bárki csatlakozhat, a világ bármely pontjáról.
Az ünnepségen - az online térnek is köszönhetően - csatlakozik hozzánk az Indiai Nagykövetség, akikkel karöltve egy online konferenciával bővül ki a már megszokott A Tan Kapuja szertartása.
Az idei évben függetlenségének 75. évfordulóját ünneplő India és a 30. jubileumát ünneplő A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola közös ünnepségének teljes programja a következő:

16:30-17:45 – Buddham Saranam Gacchami: A buddhizmus jelentősége a válság idején (konferencia-beszélgetés)

16:30 - Nyitóbeszédet mond Sri Kumar Tuhin India magyarországi nagykövete
16:40 – Köszöntőt mond Karsai Gábor A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora
16:50 – „Buddham Saranam Gacchami” mantrázás és meditáció Földi Irtl Melinda, A Tan Kapuja tanítójának vezetésével
17:00 – Beszélgetés Sri S.R.Bhatt indiai filozófussal, szanszkrit szakértővel az indiai Nalanda Egyetem Akadémiai Tanácsának tagjával
17:10 – A Buddhizmus története című rövidfilm
17:20 – Beszélgetés a Dr. Benoy Behl-lel, buddhista filmkészítővel és szakértővel
17:30 – Mantrázás és meditáció Cser Zoltánnal A Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatójával, a Főiskola tanítójával
17:45 – A konferencia lezárása
 

18:00-19:45 – Vészák szertartás

Dharmabeszédet mond: Mireisz László (az egyház elnöke).
A szertartást vezetik: Cser Zoltán (az egyház igazgatója) és Dobosy Antal (A Tan Kapuja Zen közösség apátja).
A szertartás végén zenés meditáció Kenéz László (sakuhacsi, bambuszfuvola) és Földiné Irtl Melinda (hegedű) közreműködésével.
A szertartást követően levetítjük a 2019-ben készített Buddha születése, megvilágosodása és halála - Vészák című rövidfilmünket is.

Az eseményt magyar és angol nyelven is elérhetővé tesszük élőben A Tan Kapuja YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/ATanKapuja.

Az ünnepséghez csatlakozóknak, mielőtt leülnek a képernyő elé érdemes maguk elé készíteni egy kis Buddha szobrot, egy gyertyát (vagy mécsest) és egy füstölőt!

Szeretettel várja a buddhizmus iránt érdeklődőket, a közösségek gyakorlóit, A Tan Kapuja volt és jelenlegi diákját, valamint minden kedves barátját és az érdeklődőket India Magyarországi Nagykövetsége és a 30 éves A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola.

Fotó: Ganesh Kumar B N (Unsplash)