Dobosy Antal zen tanítónak, A Tan Kapuja egyik alapítójának legújabb könyve A Nincs-kapu, A Tan Kapuja Kiadó gondozásában jelent meg.

A kötet a zen buddhizmus klasszikus kóangyűjteménye tanítással, kifejtéssel és jegyzetekkel ellátva, amely A Tan Kapuja Kiadó, A Tan Kapuja Tanítói sorozatának első kiadványaként kerül napvilágra.

„Ébreszd fel egész testedet a háromszázhatvan csonttal és ínnal együtt, és a bőr nyolcvannégyezer pórusával együtt! Idézd fel a NINCS szóra irányuló hatalmas kételkedés és összpontosítás szellemét! Hordozd ezt állandóan, éjjel és nappal! De ne alkoss semmiféle nihilisztikus elképzelést az ürességről, sem a van és a nincs viszonylagosságáról! Ez olyan lenne, mintha forró vasgolyót nyeltél volna, amit nem tudsz kiköpni, hiába is próbálod. Ha eljön az ideje, az idáig felhalmozódott összes csalóka ábránd és téves gondolat
kipusztul, és magától egyesül majd a belső és a külső. Ezt pontosan tudni fogod, de csak te magad látod, ahogy a néma az álmait. Abban a pillanatban hirtelen minden robbanásszerűen átalakul, és bámulatba ejted az egeket, megrázod a földet.” [A Nincs-kapu, 1. Dzsósú nincs-je, Mumon hozzáfűzése]

A kötetet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola jegyzetboltjában lehet megvásárolni, valamint A Tan Kapuja Kiadó webshopján keresztül online módon is megrendelhető.
 

A Nincs-kapu és a TanKapu30 kötet online bemutatója (2021.12.18.):