Átadásra kerültek a 2020-as és a 2021-es év A Tan Kapuja Fehér Judit Különdíjai.

A 2019-ben elhunyt kollégánkról és barátunkról elnevezett díjat minden évben a legjobb szakdolgozatok szerzőinek ítéljük oda. A tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt a díjátadó, így az idei évben – ezt bepótolva – dupla díjátadóra került sor.

A díjakat Karsai Gábor, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora adta át, ezt követően pedig Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke), Cser Zoltán (A Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatója) és Farkas Attila Márton (a TKBF Tudományos Tanácsának elnöke) közösen beszélgettek a díjazottakkal diplomamunkáikról, a főiskolai tanulmányaikról, a főiskolán eltöltött évek alatt összegyűlt élményekről, emlékekről, tanulságokról.

Karsai Gábor a beszélgetés során külön felhívta a figyelmet arra az örömteli fejleményre, hogy – mint azt a szakdolgozatok címei is jelzik – a díjazott diplomamunkák igen széles témaspektrumon mozogtak.

A Tan Kapuja Fehér Judit Különdíj 2019/2020-as díjazottjai:

I. díj (200.000 Ft): 

Horváthné Ungurián Ildikó: Bölcsesség a buddhizmusban – Mandzsusrí megjelenése a buddhista irodalomban (BA képzés)

II. díj (100.000 Ft): 

Solymári Szilvia: A belső szabadság elérése – a hellén és buddhista bölcseleti módszerek összehasonlítása és kölcsönhatásaiknak vizsgálata (BA képzés)

III. díj (megosztva, fejenként 50.000 Ft):

Haluska Annamária: Az adás helyes megvalósítása a buddhista hagyományokban (BA képzés)

Kovács Zoltán: Buddhista terápiák alkalmazása a börtönvilágban a közelmúlttól napjainkig, néhány kiválasztott külföldi és a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben (BA képzés)

Polka Mónika: Tanátadási módszerek a buddhizmusban – az upāyakosalla, mint pedagógiai módszer vizsgálata a theravāda szövegeken keresztül (BA képzés)

A Tan Kapuja Fehér Judit Különdíj 2020/2021-es díjazottjai:

I. díj (200.000 Ft): 

Tóth Zoltán: A buddhista gazdaságtan gyakorlatba való átültethetőségének elméleti kérdései (BA esti képzés)

II. díj (200.000 Ft): 

Arató Sugár Ágnes: Merre visz az út? Útkeresők a Tan kapujában. Az egyén lehetőségei a Főiskola keretei között (BA esti képzés)

III. díj (megosztva, fejenként 50.000 Ft):

Pápai Viktória: Ki a virágot szereti… A japán virágrendezés és betekintés a Biblia virágainak szimbolikájába (BA esti képzés)

Trautmann László: A Buddhizmus és a Pszichológia. A buddhizmus hatása a nyugati pszichológia fejlődésére, avagy a pozitív pszichológia háttere (BA esti képzés)

Ujvári Gábor Levente: Buddhizmus és szanszkrit nyelv (BA nappali képzés)

 

Fotók: Bán-Horváth Attila

Dr. Fehér Judit A Tan Kapuja Buddhista Főiskola nyugalmazott főiskolai tanára, okleveles orientalista (tibeti), angol-indológia szakos előadó, a nyelvtudomány kandidátusa 2019. február 12-én hunyt el. Halálát követően A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szenátusa A Tan Kapuja Különdíjat Fehér Judit emlékére A Tan Kapuja Fehér Judit Különdíj-ra nevezte át.