2018.05.30 06.30 - 2018.06.03 18.00


3000 Ft
Szathmári Botond
botond@tkbf.hu

A Tibetet Segítő Társaság és A Tan Kapuja támogatásával 1998 óta kelnek útra a zarándokok Vészák alkalmából. Az idén 20 éves kezdeményezés egyik célja, hogy felhívja a figyelmet Tibet sanyarú helyzetére. A zarándoklat lehetőséget teremt az elmélyülésre, a mozgásban megélt meditáció gyakorlására, a buddhatermészet felfedezésére.

A Vészák minden buddhista úton járó számára inspiratív időszak, melynek lendületét felfokozza és intenzívebbé teszi egy zarándoklat. A megteendő út idén kb. 108 + 40 km. A napi 8 órás gyaloglás elmélyíti a tudat koncentrációját és segít a befelé vezető úton. Mindezek elősegítése érdekében a zarándoklat alatt a részvevőknek a külső és belső tisztaság megőrzése végett lehetőség szerint tartózkodniuk kell a hús, az alkohol, valamint más bódító szerek fogyasztásától, a dohányzástól és a szexualitástól.
A fentiek mellett a túra utolsó napján ajánlott, de nem kötelező a böjt és némasági fogadalom megtartása, hogy a sztúpához mindenki a lehető legtisztább tudatállapotban érkezhessen.

A zarándoklatnak mindaddig, amíg Tibet népe nem gyakorolhatja az önrendelkezés jogát, van egy másik célja: hogy e békés menetelés felhívja hazánk és a világ figyelmét a világ tetején élő, szabadságától megfosztott, elnyomott tibeti népre, amely máig talán a leghűségesebben őrzi a Buddha tanítását.
A zarándoklatokat mindezeken túl Tenzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma egészségének is szentelik.

Az ez évi jubileumi út a becskei sztúpától indul, és a tari sztúpa érintésével az uszói sztúpához érkezik. A  zarándoklat Becskétől a Cserháton, majd Tartól a Mátrán át vezet a Bükkbe.
A zarándoklat május 30-án szerdán reggel indul a Keleti Pályaudvarról (találkozó reggel 6.40-kor a pénztárak előtt), de a gyalogos része csak Becskétől kezdődik. A zarándoklatot lehet Becskétől Tarig, vagy Tartól Uszóig, és az elszántaknak elejétől a végig megtenni.

A második szakaszt választók 1-én a Stadionok buszpályaudvartól 6.40-kor induló busszal, a sámsonházai elágazásig kell jönniük, és ott 8 órakor a sztúpánál csatlakozhatnak a csapathoz.
A túra vezetője és felelőse: Szathmári Botond, a fő szervezője Kenyeres Péter (Yoscha).

A zarándoklat mindenki számára nyitott, de előzetes bejelentkezést igényel, ezért aki
jelentkezni kíván, kérjük, ezt jelezze Szathmári Botondnál a mellékelt e-mail címen.
A regisztráció csak 3000 Ft befizetésével válik teljessé, ez az összeg a szállásfoglalás miatt szükséges.

Aki a zarándoklaton részt vesz, annak május 24-én csütörtökön 19 órakor ajánlott eljönni a Sambhala Tibet Központban (Budapest I. ker. Attila u. 123.) rendezett megbeszélésen.

Szarvamangalam asti! Békesség minden lénynek! Tási delek!