Február 7-i kezdettel új, 12 alkalmas kurzus indul A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke) vezetésével.

A belső ösvény lámpásai című előadás-sorozatról röviden:
 
A tradicionális szellemi utak mindegyike az önismeretet és az önátalakítást tűzi ki célul, ezért ezeket – a buddhizmust kiváltképp - belső ösvénynek is nevezhetjük. Számos technika és módszer segíti ebben a törekvőt, melyek, mint lámpások, megvilágítják a követendő utat. Ezek lehetnek külső és belső eszközök. A küldő eszközök és módszerek közé tartozik a hermetikus asztrológia, a Ji King, a jóga, az alkímia vagy a különböző szimbólumrendszerek, melyek, mint tükrök, segítik a törekvő belső haladását. A belső eszközökkel pedig, mint a belátás, a koncentráció, a meditáció vagy imagináció útját külső segítség nélkül, kizárólag a belső erőfeszítés alapján járják a törekvők, de itt is vannak jelzések, „lámpások”, melyeknek tudatában kell lenni akkor, ha nem akarunk hibázni. Ugyanakkor ezek az utak lehetnek száraz utak vagy nedves utak, (a jobb kéz vagy a bal kéz útja), valamint fokozatosan építkező vagy hirtelen megvalósuló. A 11 óra során a kurzus ezeket a lehetőségeket járja körül a lehető legteljesebb és legmélyebb módon. A témákat nem kultúrtörténeti szempontból vizsgáljuk meg, hanem a prakszis, a gyakorlás, az úton járás szempontjából, ezért remélhetőleg a kurzus segítséget tud majd nyújtani abban, hogy ki-ki megtalálja azt az ösvényt, amelyet képességei és lehetőségei alapján járnia kell és amelyen eljuthat a szenvedéseken és megkötöttségeken túli állapotba, vagyis eléri az út célját. 

A kurzus időpontja: hétfőnként 19:00-20:30-ig.

Az előadások címei:
1. Visszatérés az eredethez
2. A jobb kéz és a bal kéz útja
3. A hermetikus hagyomány
4. A hermetikus asztrológia, mint az önismeret útja
5. A taoizmus és a Ji King
6. A qabbalah és a taro
7. A magyar őshagyomány
8. Az orvoslás, mint szellemi út
9. Visszatérés a hétbolygós világképbe
10. A jiking hexagram generátor varázslatos mélységei
11. A hindu jóga és a buddhista gyakorlatok

A már lezajlott előadások visszanézhetők A Tan Kapuja YouTube csatornáján, A belső ösvény lámpásai lejátszási listában.

FIGYELEM!
A koronavírus-járvány miatti intézkedések sajnos nem teszik lehetővé, hogy külsősök is látogassák a Főiskola kurzusát, ezért a legfrissebb előadások felvételét minden hétfőn este 19:00-tól közzétesszük A Tan Kapuja YouTube csatornáján, hogy azok is részesei lehessenek, akik amúgy személyesen nem vehetnek részt az előadásokon.
 
Fotó: Freddie Marriage on Unsplash