Holdújév ünnepséget tart A Tan Kapuja Buddhista Egyház 2023. január 21-én szombaton 18 órától, melyet online is elérhetővé tesz, így a világon bárki élőben követheti azt.

Szerte a világon minden buddhista közösség, így A Tan Kapuja Buddhista Egyház is megünnepli a holdújév kezdetét, és az ősi hagyományokat megőrizve az elkövetkező (hold)évre előrejelzést, jóslatot ad az ősi orákulumrendszerek segítségével. 

A legendák szerint a Sárga Császár trónra lépése óta számoljuk a kínai újévet, mely egész Ázsiában az év kezdetét jelzi. Az újév napja mindig a napkör 315. fokához legközelebb álló újhold, ami azt jelenti, hogy a Nap a Vízöntő jegyében áll és találkozik a Holddal. Ekkor indul el a növényeknél a nedvkeringés, ezért ezt a napot a tavaszkezdet ünnepének is nevezik. Ilyenkor a hagyományok szerint 15 napig ünnepelnek, és ekkor hangzanak el az újévi jóslatok is. A buddhizmusban a Buddha Srávasztíban végrehajtott 15 csodáját ünneplik ekkor.

Az ünnepség szertartással kezdődik 18 órakor, majd rövid szünet után következik a háromszor félórás jóslat az elkövetkező évről.

A szertartást vezetik: Mireisz László, Dobosy Antal és Cser Zoltán. A szertartás keretein belül hangszeres meditációra is sor kerül, közreműködik: Bartucz Virág (sakuhacsi - japán bambuszfuvola).

A szertartást követően Mireisz László a Ji-King, Hollós R. László a nyugati, Cser Zoltán pedig a kínai asztrológia alapján méri föl az előttünk álló egy évet, a (kínai) víz-nyúl/macska évét.

Minden jelenség az időben kél,
Az idő folytonossága mindent áthat.
Az idő az úr, akinek birtokában van a vadzsra,
Kinek természete a nappal és az éjszaka.

(Kálacsakra-tantra)

Az ünnepség helyszíne: A Tan Kapuja Buddhista Egyház Szertartásterme (1098 Budapest, Börzsön yu. 11.)

Akik nem tudnak személyesen részt venni az ünnepségen, azok sem maradnak le, mivel a teljes rendezvényt élőben közvetítjük A Tan Kapuja YouTube csatornáján.