Holdújév-ünnepséget tart A Tan Kapuja Buddhista Egyház 2020. január 24-én pénteken 18 órától A Tan Kapuja Szertartástermében!

Szerte a világon minden buddhista közösség, így A Tan Kapuja Buddhista Egyház is megünnepli a holdújév kezdetét, és az ősi hagyományokat megőrizve az elkövetkező (hold)évre előrejelzést, jóslatot ad az ősi orákulumrendszerek segítségével. 

Mireisz László a Ji-King, Laár András a nyugati, Cser Zoltán pedig a kínai asztrológia alapján méri föl az előttünk álló egy évet, a (kínai) fém-patkány évét.

A legendák szerint a Sárga Császár trónra lépése óta számoljuk a kínai újévet, mely egész Ázsiában az év kezdetét jelzi. Az újév napja mindig a napkör 315. fokához legközelebb álló újhold, ami azt jelenti, hogy a Nap a Vízöntő jegyében áll és találkozik a Holddal. Ekkor indul el a növényeknél a nedvkeringés, ezért ezt a napot a tavaszkezdet ünnepének is nevezik. Ilyenkor a hagyományok szerint 15 napig ünnepelnek, és ekkor hangzanak el az újévi jóslatok is. A buddhizmusban a Buddha Srávasztíban végrehajtott 15 csodáját ünneplik ekkor.

Az ünnepség szertartással kezdődik 18 órakor, majd rövid szünet után, 19.30-tól következik a háromszor félórás jóslat az elkövetkező évről.
Az ünnepség keretein belül fellép Kenéz László sakuhacsi (japán bambuszfurulya) művész.


Minden jelenség az időben kél,
Az idő folytonossága mindent áthat.
Az idő az úr, akinek birtokában van a vadzsra,
Kinek természete a nappal és az éjszaka.

(Kálacsakra-tantra)

22.40 perctől, az egzakt újhold „megszületésének” pillanatától Irtl Melinda vezetésével egy rövid meditációt is tartunk a Dharma-csarnokban mindazoknak, akik úgy gondolják, hogy szívesen köszöntik ily módon is a holdújév kezdetét.

A teljes rendezvényt élőben közvetítjük a www.tkbe.hu/live oldalon.

Az ünnepség előtt 17 órakor S.Varga Ilona (ALion) Mélység a világ tetején című fotókiállítását nyitja meg Mireisz László egyházvezető a főépületi folyosón. A képek három hónapig tekinthetőek meg!

Ugyanekkor a Nagyteremben szemet gyönyörködtető másik kiállítás is lesz Sántha Eszter mandala- és üvegfestő munkáiból, melyet egy hónapig láthat minden kedves érdeklődő!