2020.12.07 18.00 - 19.30


online
Ingyenes
press@tkbe.hu

2020.12.07-én 18 órától online könyvbemutatót tart A Tan Kapuja Kiadó. Ezen a hétfő estén, a kiadó által nemrégiben megjelentetett Magyar buddhisták - Beszélgetések az énről, a gazdaságról és a társadalomról című kötet kerül bemutatásra.

Az online eseményen Karsai Gábor (A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora, a kötet felelős kiadója) teszi fel kérdéseit a szerkesztőknek Kovács Gábor (egykori TKBF-hallgató) és Zsolnai László professzornak, akik közel 20 éve foglalkoznak a buddhizmus közgazdasági, etikai, társadalmi és ökológiai kérdéseivel a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjában.
A bemutató további vendégei lesznek, a kötetben is szereplő interjúalanyok közül: Cser Zoltán, Dobosy Antal, Kékesi Balázs, Sarkadi Nagy Martina és Tóth Andrea Beáta.
A könyvbemutató a https://www.tkbe.hu/live oldalon, valamint A Tan Kapuja YouTube csatornáján követhető élőben 2020.12.07-én 18 órától.
 
Néhány mondat a könyvről:
A kötet a mai magyarországi buddhizmus szellemi komolyságát, etikai és társadalmi elkötelezettségét kívánja bemutatni. Interjúkat tartalmaz a hazai buddhizmus jeles képviselőivel, vallási vezetőkkel és laikus gyakorlókkal egyaránt, akik a következő kérdésekre válaszolnak: Hogyan lett buddhista? Mi volt az útja a Buddhához? Hogyan gyakorolja a buddhizmust? Miként használja a buddhizmust a saját szakmájában? Hogyan foglalná össze a buddhizmus lényegét? Mit jelent az „éntelenség” (no-self, anattá) az Ön értelmezésében? Mi a buddhizmus legfőbb üzenete a mai világ számára? A buddhizmus fényében mit tehetnénk a gazdaság és a társadalmi élet területén? Hogyan látja a magyarországi buddhizmus jelenét és jövőjét? Mi a relevanciája a buddhizmusnak a mai magyar társadalom számára? „Ha találkozol Buddhával, öld meg!” – Hogyan értelmezi ezt?

A beszélgetőpartnerek a következők voltak: Farkas Pál (buddhista tanító, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára), Pressing Lajos (pszichológus, Buddhista Misszió Árya Maitreya Mandala Egyházközösség), Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhista Egyház vezetője), Csöpel Láma (a Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség vezetője), Dobosy Antal (matematikus, A Tan Kapuja Zen Közösség vezetője), Agócs Tamás (tibetológus, szakfordító), Derdák Tibor (szociológus, a Dr. Ámbédkar Iskola intézményvezetője), Tóth Andrea Beáta (meditációs és relaxációs tanár, Buddhista Vipassana Társaság), Farkas Attila Márton (kulturális antropológus, buddhista vallástörténész), Karsai Gábor (filozófus, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora), Kékesi Balázs (a Bëlga könnyűzenei együttes tagja, buddhista gyakorló), Cser Zoltán (buddhista teológus, A Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatója), Takács László (író, műfordító, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára), Galambos Péter (csan buddhista, tantrikus és dzogcsen tanító), Horváth M. Zsófia (a Buddha FM rádió főszerkesztője), Sarkadi Nagy Martina (dákini, Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség), és Albu Mónika (neuropszichológus, mindfulness oktató).

A kötet szerkesztői, Kovács Gábor és Zsolnai László közel 20 éve foglalkoznak a buddhizmus közgazdasági, etikai, társadalmi és ökológiai kérdéseivel a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjában. Ezért ők is megválaszolták az interjúalanyaiknak feltett kérdéseket. Ezeket az öninterjúkat az olvasó a kötet végén találja meg.