2018.10.05 15.00 - 2018.10.07 15.00

16.000 Ft (részletek a leírásban)
Jakab Gábor
70/657-3160
meka.program@gmail.com


Ácsán Dhammanandó, az öregek tanítása (théraváda) szerint működő Amarávati Buddhista Kolostor (Luton – Anglia) szerzetese meditációs gyakorlatokat tart Mánfán, a Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóházban.


A programról
Érkezés pénteken este 20 óráig. Az elvonulás vasárnap kora délután zárul. Az elvonulás napirendje: általában korai (5 óra) felkelés, reggeli szertartás, egyszerű reggeli és tea/kávé, majd a nap folyamán ülő és sétáló meditáció váltja egymást. 11 órakor vegetáriánus ebéd, melyet 1-1,5 órás pihenőidő követ, 17 órakor ötórai tea, 19 órakor esti szertartás, esetenként tanítóbeszéd, 21 órakor lefekvés. A menedékvételkor és a szertartásokon recitálandó szövegeket mellékeljük. A programon a tolmácsolás biztosított lesz.

Néhány szabály
A résztvevőket kérjük, hogy az elvonulás ideje alatt viselkedésükkel támogassák a derű, nyugalom és tisztánlátás kialakítását célzó gyakorlatok érvényesülését. Ez annyit jelent, hogy a résztvevők kerülik a fölösleges beszédet, szemérmesen viselkednek, nem használnak figyelmet elterelő eszközöket (telefont, laptopot, hangkeltő eszközöket, olvasnivalókat), nem étkeznek ebéd után, nem élnek a tudatot kedvezőtlenül befolyásoló szerekkel és mérgekkel (kábítószer, szeszesital, dohány, szertelenül alkalmazott gyógyszerek). Viszont segítséget nyújtanak a reggeli elkészítésében, az ebéd felszolgálásában, a takarításban, a rend megtartásában, a napirend betartásában, a tanító ellátásában, takarékosan és körültekintően használják az eszközöket és anyagokat, elsősorban a vizet, óvják és kímélik a környezetet.

A jelentkezés
Az elvonulás támogatási összege: 16.000 forint/fő/2 éj. Amennyiben szeretnél a programon részt venni, úgy 5.400.-Ft előleget a Tan Kapuja Buddhista Egyház bankszámlájára szükséges befizetned: K&H Bank 10403181-31811301-00000000, „Dhammanandó” megjegyzéssel. A helyszínen pedig legalább további 10.600.-Ft támogatást helyezz el, az adománygyűjtő ládába. Kérjük, hogy mielőtt befizetnéd az előleget, egyeztess Jakab Gáborral (06 70 657-31-60) vagy a meka.program@gmail.com címen, ahol visszajelzést kaphatsz a szabad helyekről. Ugyanitt kérjük, jelezd az előleg átutalását is, mert ez biztosítja a helyet az elvonuláson. A jelentkezőket a jelentkezés sorrendjében regisztráljuk, és folyamatosan értesítjük az elvonulást megelőző eseményekről. Kérjük, csak azok jelentkezzenek, akik az elvonulás teljes ideje alatt jelen tudnak lenni, mert a késői érkezés vagy korai távozás megzavarhatja az elvonulás nyugalmát. Krónikus testi vagy mentális betegségben szenvedőknek, a program nem ajánlott. Esetleges részvételük csak saját felelősségük terhére lehetséges. Az elvonulás tervezett létszáma 15 fő.

A szállásról és az étkezésről
Az elvonulási központban 2-4 ágyas szobákban történik a gyakorlók elhelyezése. Ágyneműt és ágyneműhuzatot mindenki számára biztosítunk. Törölközőt és tisztálkodó szereket a vendégeknek saját maguknak kell biztosítaniuk. Az étkezés vegetáriánus lesz, korlátlan kávé és tea fogyasztásával, valamint gyümölcsökkel. A szokásostól eltérő ill. esetleges étkezési problémákkal a meka.program@gmail.com címen tájékozódhattok.

Ácsán Dhammanandóról
Ácsán Dhammanandó Carshaltonban, egy tipikusnak mondható dél-londoni külvárosban nőtt fel. Középiskolai tanulmányait a Mitcham Grammar Schoolban végezte, majd a Keele Egyetem Angol-Történelem szakán tanult tovább, ami abban az időben széles spektrumú, tudományokon átívelő képzést nyújtott.

Bár tisztában volt azzal, hogy vannak alapvető, kimondatlan kérdései a létezésről, mégsem fordult a vallások felé ezek megválaszolásához, mert a környezetében akkoriban fellelhető vallások ezekkel nem, vagy számára nem megfelelően foglalkoztak. Így arra jutott, hogy valószínűleg mindenki mást is hasonló kérdések gyötörnek, csak senki nem tudja kifejezni azokat. Az egyetem befejezése után Thaiföldön vállalt önkéntes munkát, és itt –a helyiek értékeit és életvitelét látva– talált először bíztató jeleket arra nézve, hogy létezhetnek olyan válaszok, amilyeneket ő keres.

Az Egyesült Királyságba hazatérni sokkal megrázóbb volt számára, mint a thaiföldi kultúrsokk. Megtett mindent, hogy kialakítson egy normális életvitelt és felépítse a karrierjét, de Nyugatra visszatérve csak a kételyei nőttek. 1982-ben egy thai tanítványa elhívta egy ünnepségre Hampsteadbe, ahol Ácsán Szumédhótól megismerte a Dhammát (a Tant). Ez az élmény beivódott az emlékezetébe. Egy hónapra rá a thai barátja elvitte a Chithurst kolostorba, majd Húsvétkor részt vett egy tíz napos elvonuláson, ami megnyitotta számára az utat a válaszok felé.

Továbbra is nyelvtanárként dolgozott, de ezt követően egyre több időt szentelt a Szanghának (a buddhista közösségnek): rövid elvonulásokra járt és adakozott. 1984-ben segített megalapítani egy meditációs csoportot Northamptonben, és fogadta a meghívott tanítókat. 1985-ben kivett egy év szabadságot, hogy anagárikaként (novíciusként) Amarávatíban (buddhista kolostor) és Chithurstben (buddhista kolostor) lehessen. A kísérlet végül 20 hónapig tartott, ami után visszatért ugyan a világi életbe, de egy másik munkahelyre, egy croydoni középiskolába.

Az ezt követő négy és fél évben többek között mesterkurzuson tanult az Essex-i Egyetemen. Fokozatosan ébredt rá arra, hogy a szerzetesi lét az igazi a számára, nem pedig a világi élet céljai. 1991-ben visszatért Amarávatíba, hogy újra anagárika legyen, és boldogan töltötte ezzel a következő két évét.

1993-ban Chithurstben, Luang Por Szumédhótól kapta meg az upaszampadát (felavatást nyert szerzetes), és kezdetben Ácsán Szucsittó volt a vezetője. 1997 és 2004 között Svájcban és Olaszországban gyakorolt, ami után visszatért egy időre Amarávatíba és Chithurstbe, majd Ausztráliába és Új-Zélandra ment, ahol két évig tartózkodott a Wellingtonban található Bódhinyánaráma templomban.

2007 májusában tért vissza az Egyesült Királyságba, hogy közelebb lehessen a szüleihez. Azóta Amarávatí lakója, néha azonban eljár tanítást adni Franciaországba, Szlovéniába és Magyarországra. Jelenleg rendszeresen tanít egy helyi börtönben, valamint segít az iskolás csoportok fogadásában is a kolostorban. Szombat délutánonként általában, alapvető meditációs technikákat tanít Amarávatíban.