2019.04.25 09.00 - 2019.04.26 18.00

Lásd a leírást!

A Nemzetközi Mongolisztikai Szövetség harmadik európai konferenciája.

A 2015. áprilisában rendezett „A mongol buddhizmus múltja, jelene, jövője” és a 2017. áprilisban rendezett „Mongol buddhizmus a gyakorlatban” témájú, sikeres nemzetközi konferenciáknak hagyományt teremtve 2019. április 25–26-án sor kerül a „Mongol buddhizmus: hagyomány és megújhodás” témájú konferenciára az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Az ujgur és tibeti gyökerű mongol buddhizmus a belső-ázsiai műveltség talaján helyi értékekkel és szemlélettel bővült. A konferencia célja az, hogy a nemzetközi és magyar kutatók, valamint a kutató szerzetesek, kolostori apátok több szempontból vizsgálják a mongol buddhizmus sajátos gyakorlatát, szertartásait, történeti hátterét, irodalmát, kolostori életét, és a szinkretikus népvallást.

A kétnapos konferenciára tizennégy ország (Ausztria, Csehország, Franciaország, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mongólia, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Svájc, USA) közel száz kutatója érkezik, közöttük magas rangú mongol szerzetesek is. A szerzetesek és kutatók nem csak a mai Mongólia területéről, hanem az Oroszországhoz tartozó burját, kalmük és tuvai, valamint a Kínához tartozó Belső-Mongólia, Gansu területéről is érkeznek.

A konferencia témája szervesen illeszkedik a Mongolisztikai Kutatóközpontban, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszéken, a Buddhizmus-kutatás Központban és a Távol-keleti Intézet egyéb intézményeiben folyó, nemzetközileg elismert buddhizmus kutatáshoz. A konferencia megnyitóján többek között a 2015. évi konferencia kötetét is bemutatjuk.

A konferencián való részvétel regisztráció nélküli. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!  

A részletes program április 17-től megtekinthető lesz a Bölcsészettudományi Kar honlapján, valamint az Innerasia.hu és a Facebook oldalakon.

A konferencia nyelve az angol, a mongol és az orosz.

Szervezők:
ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Mongol és Belső-ázsiai Tanszék
ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Mongolisztikai Kutatóközpont
ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Buddhizmus-kutatás Központ
Nemzetközi Mongolisztikai Szövetség
MTA Könyvtár és Információs Központ, Keleti Gyűjtemény

Támogatók:
Mongolisztikai Nemzeti Tanács
(Oktatás, Kultúra, Tudomány- és Sportminisztérium, Ulánbátor)
Gandantegcsenling kolostor, Ulánbátor
Mongólia Magyarországi Nagykövetsége
A Tan Kapuja Buddhista Egyház