2018.06.08 16.00 - 2018.06.10 14.00

Ajánlott minimum: 18 000 Ft
Jakab Gábor
meka.program@gmail.com

Cser Zoltán, a Tan Kapuja Buddhista Egyház igazgatója tart hétvégi elvonulást június 8-10 között Mánfán. A napi gyakorlást légző- és mozgásgyakorlatok vezetik be, majd le. A gyakorlás gerincét ülő- és mozgásmeditációk alkotják.

Kedves Érdeklődő!

Ha a Buddha által tanított Ösvény lényegét szeretnénk megragadni a hétköznapi szinten, akkor három fogalmat kell értenünk; a Karmát, a Dharmát és a Nirvánát. A karma minden jelenség, ami a térben és időben megjelenik, az átélő szempontjából pedig a kibillentség állapota, a dharma azon tanítások és módszerek összessége, amelyek megszüntetik a kibillentség okait. Ha ez sikerül, akkor elérjük a nirvánát, azaz a közepünket, mindennek a forrását.

A meditációs gyakorlatok célja tehát, hogy a kibillent állapotból az éberség és tudatosság révén elvezessen, mint ahogy egy kerék küllői a perifériáról a tengely állapotába, ahol nem a külső belső kényszerek határozzák meg állapotunkat, hanem a szabadság, boldogság és mindentudás vezérlik életünket.

A gyakorlás hat lépésből fog állni, először a tudatot tanuljuk meg kontrollálni az egyhegyűség, a folyamatos jelenlét és a teresség gyakorlataival, majd a tisztánlátás, ahol közvetlenül tapasztaljuk a jelenségek természetét, három lépésének gyakorlatait tanuljuk meg. A gyakorlásnál nagyon fontos, hogy értsük is, hogy mit, miért teszünk, miért ülve meditálunk, miért keresztbe tett lábbal és így tovább, tehát részletes magyarázatokkal ellátva, értve a gyakorlatot fogunk meditálni, légző- és mozgásgyakorlatokat is végezni.

Cser Zoltán