2018.08.24 14.00 - 2018.08.26 12.45

A belépődíjakról a mellékelt táblázatból lehet tájékozódni.
Kalmár Csaba
info@tkbe.hu

Világhírű szaktekintélyek, a Mind & Life Institute vezetőségi tagjai (Susan Bauer -Wu elnök, Jon Kabat-Zinn, Roshi Joan Halifax), buddhista, keresztény, jóga, szekuláris mindfulness tanítók egy konferencián, Budapesten. A nemzetközi mércével is magas színvonalú rendezvényen neves meditálók és szakemberek előadásait hallgathatjuk meg.

Előadók


Jon Kabat-Zinn, PhD (online)
A “Mindfulness módszerek atyja”, világhírű mindfulness és meditáció tanító
Az MBSR program kidolgozója, a Center For Mindfulness (UMASSMED) alapítója. Számos bestseller könyv szerzője: Az éber figyelemről – örök kezdőknek (Mindfulness for beginners), Bárhová mész, ott vagy, Full Catastrophe LivingRoshi Joan Halifax, PhD (online)
Zen mester (Rósi), buddhista tanító, antropológus, 40 éves tevékenysége a hospice és az életvégi gondoskodás területén úttörő jelentőségű. Az Upaya Zen Intézet (Santa Fe, Új-Mexikó, USA) alapító apátja. Számos akadémiai és egészségügyi intézetben tartott előadásokat a halál és a meghalás témakörében – pl. a Harvard Egyetemen is. Legutóbbi könyvei: „Being with Dying: Cultivating Compassion and Wisdom in the Presence of Death; illetve “Standing at the Edge: Finding Freedom Where Fear and Courage Meet.”Antonia Sumbundu
Klinikai szakpszichológus, kognitív terapeuta, szupervízor.
Az Oxford Mindfulness Center (Dept. of Psychiatry, Oxford University) MBCT tanárképző oktatója. Több mint egy évtizede foglalkozik mindfulness alapú programok tanításával és képzések tartásával hazai és nemzetközi környezetben egyaránt. 30 éves meditációs tapasztalatra tett szert tibeti buddhista illetve az Insight Meditation hagyományvonal tanítóival gyakorolva.Niklaus Brantschen SJ
Jezsuita szerzetes és zen mester
A svájci Lassalle Haus Meditációs Központ alapító igazgatója, az ignáci spiritualitás, a zen, a vezetés és az etika területeit összefogó és kutató Lassalle Intézet alapítója és vezetője volt visszavonulásáig. A vallásközi dialógus aktív részvevője, a Jeruzsálem Projekt egyik kezdeményezője. Hídépítő a zen és a kereszténység között. Számos könyv szerzője.
Tiszteletreméltó Dr. Khammai Dhammasami
Az Oxford Buddha Vihara Sangha buddhista apátja, burmai származású theravada buddhista szerzetes, vipassana tanító. Az Oxford-i Egyetem buddhista lelkésze, a Buddhista Egyetemek Nemzetközi Szervezetének főtitkára. Rendszeresen vezet 10 napos vipassana elvonulásokat Magyarországon és tucatnyi és mországban. A “Tudatos jelenlétről könnyedén” c. könyv szerzője.
Lynette Monteiro, PhD
Klinikai szakpszichológus, az Ottawa Mindfulness Clinic képzési igazgatója. Kognitív terapeutaként több mint 20 évet töltött a rendőrség és katonaság szolgálatában. Fő érdeklődési területe a mindfulness alapú alkalmazások klinikai alkalmazása, fájdalom menedzsment, poszttraumás stressz szindróma, illetve a mindfulness alkalmazások etikai vonatkozásai. A Mindfulness Based Symptom Management program egyik kidolgozója.Kevin Hawkins
Pedagógus, mindfulness tréner, az American International School in Prague volt igazgatója, a MindWell Education társalapítója. A Mindfulness in Schools Project keretében diákok számára kidolgozott “.b” program tanárképző oktatója. A “.b” programot Nagy-Britanniában több száz iskolában, világszerte 60+ országban használják, az Oxford Mindfulness Center vezetésével 7 éves több ezer diákra kiterjedő kutatás keretében vizsgálják a program hatásait. CARE for Teacher tréner, a Mindful Teacher, Mindful School c. könyv szerzője.


Amy Burke
Középiskolai tanár, oktatási területre specializálódott mindfulness tréner, a MindWell Education társalapítója. A Mindfulness in Schools Project keretében diákok számára kidolgozott “.b” program tanárképző oktatója. A “.b” program mellett az MBSR-Teens (Gina Biegel) és a Still Quiet Place (Dr. Amy Saltzman) módszerek képzett oktatója. A Naropa Egyetemen Contemplative Education témában szerzett mesterfokozatú diplomával rendelkezik. CARE for Teachers program tanárképzője.
Dr. Stephen Parker
Pszichológus, Okleveles Jóga Terapeuta, a Himalájai Jóga Társaságok Nemzetközi Szövetségének vezető jóga oktatója. Fő érdeklődési területe a jóga, az idegtudományok, valamint az érzelmek vizsgálata. A Clearing the Path, The Yoga Way to a Clear and Pleasant Mind, Patanjali, Neuroscience and Emotion (2017).” c. könyv szerzője.

Sajgó Szabolcs SJ
Jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza keresztény lelkiségi és kulturális központ igazgatója. A keresztény szemlélődő lelkigyakorlatok egyik legismertebb magyarországi képviselője. A szemlélődő lelkigyakorlatok Jálics Ferenc SJ úttörő munkája nyomán váltak népszerűvé hazánkban és tucatnyi más országban. A dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Ház volt igazgatója. Számos verseskötet szerzője.Dr. Kovács József
Egyetemi tanár, a bioetika professzora, a Semmelweiss Egyetem Bioetika Tanszékének vezetője, a Magatartástudományi Intézet igazgatója. Számos egészségügyi vonatkozású etikai szakkönyv és tankönyv szerzője (pl. A modern orvosi etika alapjai. Bevezetés a bioetikába). Tanácsadóként részt vett az új magyar Egészségügyi Törvény kidolgozásában, a betegek jogairól szóló passzus kidolgozása nagyrészt nevéhez fűződik. Tagja az EU kutatási protokollokat vizsgáló etikai vizsgáló bizottságainak.
Jelen János
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora. Dél-Kelet-Ázsia szakértő, oktatási tevékenysége fókuszában Dél-Kelet-Ázsia története és művelődéstörténe áll, ezen belül elsősorban Angkor története és művészete. A Dhammapada Alapítvány titkára és a Buddhapada Alapítvány elnöke, az Angkor Alapítvány létrehozója és vezetője. Magyarország Nagyköveteként szolgált Vietnamban, Laoszban és Kambodzsában.


Zsolnai László
Egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjának igazgatója, a Gazdaságetika Tanszék vezetője. A Leuven-i székhelyű European SPES Institute elnöke és a Montreal-i székhelyű Future Earth Finance and Economics Knowledge-Action Network társelnöke. Kutatási területe a gazdasági etika és a buddhista közgazdaságtan. Számos gazdaság és etika összefüggéseit vizsgáló könyv szerzője és szerkesztője (pl. Boldogság és gazdaság – A buddhista közgazdaságtan eszméi).


Fazekas Gábor
A konferencia házigazdája, a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület elnöke. Korábban a Magyar Természetvédők Szövetségének operatív igazgatója és munkatársa volt. 10 éve tart mindfulness alapú tanfolyamokat az Országos Onkológiai Intézetben. Az Oxford Mindfulness Center tanárai által vezetett első illetve idén októberben induló második MBCT képzés szervezője. Mindfulness tanfolyamokat és meditációs foglalkozásokat vezet kórházakban, iskolákban, börtönökben magyar és angol nyelven egyaránt.


Program

1. nap – 2018. 08. 24. péntek

14.00 – 15.15 Regisztráció
15.15 – 15.30 Megnyitó
15.30 – 16.30 Nyitóelőadás (online): Jon Kabat-Zinn
Mindfulness az orvoslásban és az egészségügyben
A meditáció és tudomány közös metszete és ez miért fontos

16.30 – 16.45 Vezetett meditáció: Jon Kabat-Zinn
16.45 – 17.00 Kérdések és válaszok: Jon Kabat-Zinn
17.00 – 17.30 Tea- és kávészünet
17.30 – 18.15 Tiszteletreméltó Dr. Khammai Dhammasami (Oxfordi Egyetem buddhista lelkésze)
Az együttérzés (karuná) és az együttérző öröm (muditá) meditációk fontossága és szerepe az érzelmi fejlesztésben

18.15 – 19.00 Niklaus Brantschen SJ (jezsuita szerzetes és Zen mester)
Zen – mert emberek vagyunk


2. nap – 2018. 08. 25. szombat

08.00 – 09.00 Reggeli meditációk (bevezető előadások és meditáció)

Vipasszaná / Zen meditáció Mindfulness meditáció Keresztény szemlélődő meditáció


09.00 – 09.15 Szünet
09.15 – 10.00 Antonia Sumbundu (klinikai szakpszichológus, Oxford Mindfulness Center MBCT tanárképző)
Mindfulness Based Cognitive Therapy (Mindfulness alapú kognitív terápia)

10.00 – 10.30 Tea- és kávészünet
10.30 – 11.15 Kevin Hawkins (volt iskolaigazgató, Mindful Teacher, Mindful School könyv szerzője)
Mindfulness az oktatásban – 3 aspektus (Be Mindful, Teach Mindfully, Teaching Mindfulness)

11.15 – 12.00 Dr. Stephen Parker (pszichológus, okleveles jóga terapeuta, a Himalájai Jóga Közösségek vezető nemzetközi tanítója)
A jóga útja a világos elméhez – Patandzsali, idegtudományok és érzelmek

12.00 – 14.00 Ebédszünet
Könyvvásár és dedikálások
Tiszteletreméltó Dr. Khammai Dhammasami
Niklaus Brantschen SJ
Dr. Stephen Parker
14.00 – 14.30 Joan Halifax (Zen mester, 40 év hospice) – online
Az együttérzés radikális víziójának feltérképezése – Az együttérzés nem luxus, hanem szükséglet

14.30 – 14.45 Vezetett meditáció: Joan Halifax
14.45 – 15.00 Szünet
15.00 – 16.30 Műhelymunka

Mindfulness az egészségügyben Mindfulness az oktatásban Tradicíók
Mindfulness Based Cognitive Therapy
Antonia Sumbundu
Mindfulness az iskolákban
Amy Burke
Himalájai Jóga Meditáció workshop
Dr. Stephen Parker


16.30 – 17.00 Tea- és kávészünet
17.00 – 18.30 Műhelymunka

Mindfulness Based Symptom Management
Lynette Monteiro
Mindful Teacher, Mindful School
Kevin Hawkins
Együttérzés workshop
(szervezés alatt)


3. nap – 2018. 08. 26. vasárnap

08.00 – 09.00 Reggeli meditációk (bevezető előadások és meditáció)

Vipasszaná Mindfulness meditáció Zen meditáció


09.00 – 09.15 Szünet
09.15 – 09.45 Vendégintézet: (online) (szervezés alatt)
09.45 – 10.30 Lynette Monteiro (klinikai szakpszichológus, Mindfulness Based Symptom Management program kidolgozója)
A tudatos jelenlét (mindfulness) hogyan vezet az etika és az értékrend megújulásához

10.30 – 11.00 Tea- és kávészünet
11.00 – 12.30 Kerekasztal – A Mindfulness és az etika kapcsolata
Mindfulness az alkalmazások szempontjából – Lynette Monteiro
Egészségügyi, etikai (bioetikai) szempontok – dr. Kovács József
Gazdaságetikai szempontok – Zsolnai László
A buddhista oktatás szempontjából – Jelen János

12.30 – 12.45 Zárás
 

Részvételi díjak
  2018. augusztus 23-ig A helyszínen
Résztvevő   39 000 Ft 49 000 Ft
Kedvezményes díj MMKE tagoknak   34 000 Ft 44 000 Ft
Napijegy (szombat)   25 000 Ft 31 000 Ft
Félnapi jegy   9000 Ft 9000 Ft