Végh József buddhista tanító kalauzol végig térben és időben minden érdeklődőt a Dalai Lámák országán január 16-tól két hetente, keddenként.

Program

2018. január 16.
1. Tibet, mint ország
Tibet és a tibetiek. Milyen területre vonatkozott és vonatkozik az elnevezés. Milyen népek alkották és alkotják most a tibeti nemzet közösségét. Nomádok és letelepültek. Érintett országok és a Tibetet alkotó királyságok. Tibet korról korra változó határai és a tibeti kultúra által befolyásolt országok és népek.

2018. január 30. 
2. A tibeti nyelv
A tibeti buddhizmus és a tibetiek nyelve: dharma nyelv, beszélt nyelv, irodalmi nyelv, az internet nyelve. Völgyek és dialektusok. Új nyelvek, új országok. A modernizáció hatása a nyelvre: Kínában és Indiában és a többi tibetiek lakta területen.

2018. február 13.
3. Buddha útja Tibetben
Miért kell a dharmának kétszer megérkezni Tibetbe? A tibeti rendek viszonya egymáshoz, a tibetiekhez és a Rime mozgalomhoz. Történeti körkép és mai helyzet. Van-e a tibeti buddhizmusnak nyugati ága?

2018. február 27.
4. Tibet látható és láthatatlan kincsei
A tibeti kulturális örökség helyzete és távlatai a digitális korban. A fadúctól a szabadon hozzáférhető digitális dharma-könyvekig. A középkori szemlélet és a világháló. A tibeti kultúra hagyományos egységei. Ezek átalakulása a XXI. század hordozó eszközeire. Látható és láthatatlan kincsek.

2018. március 13.
5. Tibet ma
Tibet és a tibetiek ma. A tibetiek modern identitása. Új tibeti nemzetek: dzongka, ladakhi, lepcse stb. A sinizálódó és a dalai-láma-függő tibetiek. Reinkarnáció tegnap, ma és holnap: tibeti és nyugati tulkuk.