Az Integral Tai chi filozófiáját Thay Hang Truong Mester hozta létre. A Jóga, a Tai Chi és a Qi Gong energetikai rendszerét ötvözve egy formailag egyszerűbb, de mégis nagyon hatékony módszert hozott létre.

A fő formai része 10 alap-mozdulatsorból áll. Gyakorlás során csökkentjük a stresszt, helyreállítjuk az egészséget, az életerőt és a belső jóllétet, erősödik az immunrendszerünk és megerősödnek a szerveink is.

Az Integral Tai Chi 10 formája (melyet CK10-nek is hívunk) egy gyakorlatsorozat, mely tartalmaz relaxációs technikát és meditációt is. A formagyakorlat a Jógát, a Tai Chit, a Qi Gongot és a meditációt kombinálja egy holisztikus rendszerbe, mely egyaránt foglalkozik a testtel, a tudattal és a szellemmel. A meditáción keresztül kombinálja az aktivitást a relaxálással, a mozgást a nyugalommal. Így ezek a gyakorlatok nem csupán fizikai mozgást jelentenek, hanem a testtel, a tudattal és a szellemmel való munkát is.

A 10 forma az Ég gyakorlattal kezdődik, és a Földdel végződik. Az Ég és a Föld forma a Változások Könyvének – kínaiul Yi Jingnek – két első hexagramjáról kapta a nevét, mely a Chien és a Kun. Az ősi könyv megtanítja, hogyan válhatunk jobb emberré azoknak a princípiumoknak a megvalósításával, mely kormányozza az Eget és a Földet. Így mindennek a kezdete az Ég (Chien) és Föld (Kun) szimbólum, mely bemutatja a Yang és a Yin princípiumát, azaz az univerzum pozitív és negatív polaritását.

Az Ég és a Föld forma közötti 8 gyakorlat 8 szimbolikus állatot mutat be. Mind a 8 állat, valamint az Ég és a Föld forma összefügg a test energia központjaival, melyet csakra néven ismerhetünk. A 10 gyakorlat után egy relaxációs gyakorlat következik (hulla póz), s végül egy meditáció teszi teljessé a gyakorlatot.

Ez a 10 forma fokozatosan, lépésről lépésre emeli fel a gerincoszlop mentén az energiát, vagy Qi-t a csakrákba. Kisebb hatást érhetünk el, ha a formákat rendszertelenül vagy csak részlegesen gyakoroljuk.

Ez a gyakorlatsorozat az Integral Tai Chi elnevezést kapta, mert a Tai Chi, a Qi Gong és a Jóga gyakorlatának különböző energiafajtáját integrálja, hogy ezáltal egy magasabb energiaformának, egy magasabb tudatosságnak az elérését támogassa.
Ez a rendszer gyakorlatiasan, de szilárdan, mélységében meg tudja változtatni a testünket és a tudatunkat. Ahogy az energia generálódik és kiterjed, felfedezünk egy magasabb szintű filozófiát, egy szélesebb világnézetet, egy elégedettebb életmódot és megtaláljuk a lehetőséget arra, hogy kifejezzük önmagunkat, telve szeretettel és gondoskodással.

Alapvetően a csakrák a gerinc melletti 7 bioenergia mezőt jelentik, melyek „energiagyárakként” működnek. Emellett a 7 központ mellett több ezer kisebb központ létezik a testben, melyek egy bonyolult meridiánhálózatot, azaz csatornarendszert szőnek össze, így működtetve az energiaáramlási folyamatokat.

A gyakorlást Balassa Andrea ITC-oktató vezeti.