2023.04.20 18.00 - 19.30

Ingyenes
info@tkbe.hu

A Tan Kapuja Buddhista Egyház három - jelentős magyar buddhistáról - készült szobrának bemutatójára kerül sor 2023-ban, elsőként Kőrösi Csoma Sándor előtt tisztelgünk.

Első alkalommal, április 20-án 18 órától Kőrösi Csoma Sándor életéről, munkásságáról, valamint róla készült mellszobor készítésének történetéről és mikéntjéről beszélget Gábor Emese portrészobrász és Szathmári Botond A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítója. A beszélgetést Karsai Gábor a Főiskola rektora vezeti.

Az eseményre A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartástermében kerül sor, melyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. Azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen, jó hír, hogy az estet élőben online közvetítjük A Tan Kapuja YouTube csatornáján.

A másik két szoborbemutatóra május 18-án (Hetényi Ernő) és június 15-én (Baktay Ervin) 18 órától kerül sor, szintén A Tan Kapuján.

Gábor Emese
Gábor Emese portrészobrász. 25 éve készít emberekről portrészobrokat. Számos (kb.30)köztéri szobra mellett, közel 100 beltéri portréja készült el az évek során. Koponyára felépített arcrekonstrukciókkal is foglalkozik a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársaként.12 éve alkotta meg a lélekszobor fogalmát, amelynek lényege az ember formai megjelenítése mögötti lényeg, a tartalom átadása, amely minden esetben fontosabb jelentéstartalommal bír, mint a forma. Ebben a szellemiségben alkot.


Szathmári Botondról bővebben A Tan Kapuja Buddhista Főiskola honlapján olvashatnak: https://www.tkbf.hu/oktato/szathmari-botond/.