2018.06.01 17.00 - 2018.06.10 14.00


Hoboji
Ingyenes
06703862002
info.mokushozen@gmail.com

Június elsejétől hosszú elvonulást, sesshint tart a Mokusho Zen Közösség a Hobojiban. Mokusho Zeisler mester halálának évfordulójára emlékezvén, Myoken mester vezetésével "érintik meg a tudatot".
A sesshinen Mokurin szerzetes dharma átadására is sor kerül.

A közösség kéri az érdeklődőket, hogy a részvételt a megadott elérhetőségeken vagy személyesen minél előbb jelezni szíveskedjék.

Mokusho mesterről

Sákjamuni Buddha nyolcvannegyedik utóda Dógen mester zen átadási vonalában, a második európai, az első magyar pátriárka.

Zeisler István 1946-ban született Budapesten. Hároméves volt, mikor szüleivel Franciaországba ment. Párizsban élt, ahol később jogi tanulmányokat folytatott. 1967-ben ismerkedett meg Deshimaru mesterrel, aki nem sokkal azelőtt érkezett Franciaországba. Az elsők között kezdett vele zazent gyakorolni, és a fordítója lett. Deshimaru mester szanghájának egyik legjelentősebb alakja, akit sokan Deshimaru két legnagyobb tanítványa közé sorolnak.

1984-ben, Kosen Thibaut-val és Yuno Rech-hel együtt megkapta a Dharma-átadás pecsétjét Renpo Niwa zendzsitől, a japán Eihedzsi templom későbbi elöljárójától. A mestere halála utáni években, 1982 és 1990 között karizmatikus egyéniségével és rendkívüli energiájával tartotta össze a Deshimaru szanghát Franciaországban.

1990-ben visszatért Budapestre, hogy a Dunába szórja két hónappal korábban elhunyt édesapja hamvait, majd megállás nélkül végigvezette az utat Budapesttől Párizsig, ahol tizenhárom nappal később, 1990. június 8-án ő is meghalt.

Vissza kívánt térni szülőhazájába, hogy létrehozzon egy dojot, vagyis az Út gyakorlásának helyét, és elhozza a keszát, a Buddha ruháját és a zazen gyakorlását. Korai halála azonban megakadályozta e terv megvalósításában, ezért első tanítványát, Myoken szerzetest (Yvon Bec) küldte el Magyarországra és Kelet-Európába, aki megalapította a Zeisler Alapítványt és a Mokusó Zen Házat, mely spirituális alapítójáról kapta a nevét.

A zen legtisztább gyakorlását zazennek, shikantazzának, csak-ülésnek nevezik. De azt is mondják: mokusó zen vagy csendes megvilágosodás zen. A mokusho zent azért tekintik a legmagasabb rendűnek, mert cél nélküli. Olyan szintű bölcsességet kapunk, amit nem lehet felmérni. Egyáltalán nem lehet kategóriákat alkotni róla. És pontosan ez a név az, amit Deshimaru mester a tanítványának, Zeisler Istvánnak adott, amikor szerzetessé avatta: Szenku Mokusó, az Üresség Bölcse, Csendes Megvilágosodás.

A Hoboji templomban, a Pilis hegységben minden év júniusában nagy, tíz napos sesshinre kerül sor Zeisler mester emlékére: ez a Mokusho-sesshin. A halálának évfordulóján tartott zazen éjszakán, hetedikéről nyolcadikára virradó éjjel hagyományosan elrecitáljuk a Mokusókát, A csendes megvilágosodás énekét, melyet Wanshi mester (Wanshi Szokaku, Hongzhi Zhengjue) írt.