7.500 Ft
Kenéz László
kenez.laszlo@gmail.com

A Tan Kapuja Buddhista Egyház februártól ismét 15 alkalomból álló japán bambuszfuvola-kurzust indít kezdők, újrakezdők számára is.

A TKBF hallgatóinak és a Tan Kapuja Zen Közösség fogadalmat tett tagjainak a kurzus ingyenes. A hallgatók speciális kollégiumként vagy buddhista praxisként vehetik fel a kurzust a tárgyfelvételi időszakban.

Jelentkezés a megadott e-mail címen február 10-ig.

A zen attitűd és szellemiség lényege, hogy a racionalitás meghaladása révén érje el az irracionalitás állapotát; s pontosan ez a sakuhacsi játék esztétikájának alapja is. A japán ’zen’ kifejezés eredete a szankszrit dhyāna, amelynek szó szerinti fordítása „a szellem lankadása nélkül érni el a belső nyugalmát” vagy „megteremteni a szellem rendíthetetlen állapotát”.

A zen, mint statikus, meditatív karakterű vallás Indiából ered. Mikor azonban Kínába érkezett, dinamikus vonások jelentek meg benne. Japánban mindkét formájában gyökeret vert. A zen statikus alakját az ún. zazen reprezentálja, amelynek során a meditációt ülve, a testi nyugalomban elmélyedve gyakorolják, dinamikus alakjára pedig a kolduló papok és szerzetesek adnak példát, akik a zent énekelve és sakuhacsin játszva gyakorolják az utcákon.
 

 
A klasszikus sakuhacsi darabok tempóját a ritmikai beosztás nélkül, lassan megszólaltatott hangok határozzák meg. Ezáltal a zene egyfajta archaikus, misztikus színezetet ölt. Ritmusként a lélegzetek, mint legkisebb egységek szolgálnak.