A trulkhor (‘phrul ‘khor; szanszkritül jantra) gyakorlatok a tibeti meditációs rendszerhez tartozó, légzéssel és a tudat koncentrációjával egybekötött mozgásgyakorlatok.


Jelentése varázskör, de fordítható körkörös mozgásnak is. A varázslat, Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocse magyarázata alapján, egy nem megszokott hatásra utal, amit ezek a mozgások hoznak létre a gyakorló tapasztalásában.

Ezek elsősorban a tudat tisztaságának megjelenése, a meditációnk fejlődése, az érzelmi stabilitás elnyerése, de az egészségre gyakorolt jótékony hatása is bizonyított.

A csatornák (rtsa) és a bennük mozgó energia szél (rlung) köti össze a tudatot és a fizikai testet, így ezek uralása és kiegyensúlyozása a spirituális gyakorlatunk támaszává válik.
Ezeket a gyakorlatokat mind a szerzetesek a kolostorokban, mind a barlangokba elvonult jógik használják a test betegségeinek, a mentális és energetikai akadályok feloldására.

Így ír róla Pöngyal Cenpo, egy korai mester:

“Kiegyensúlyozza a szelet a csatornákban, megtisztítva azokat, feloldja a csomókat. A négy elem kiegyensúlyozódik, és a test helyrejön. Ezen kívül a meditációd, vagyis a Rigpa világosabbá válik, és a normális szél elkülönül a Bölcsesség Széltől.”