Fotó: Ganesh Kumar B N (Unsplash)
2024.05.23 18.00 - 20.00

Ingyenes
info@tkbe.hu

A Tan Kapuja Buddhista Egyház idén is megrendezi a Buddha születése, megvilágosodása és parinirvánába távozásának ünnepét.

Az idei évben a legnagyobb buddhista ünnepet, a májusi teliholdra eső Vészákot személyes jelenlét mellett tartja meg A Tan Kapuja Buddhista Egyház, 2024. május 23-án 18 órától. Az eseményt A Tan Kapuja YouTube csatornáján is közvetítjük élőben, melyhez így bárki csatlakozhat, a világ bármely pontjáról.

A Vészák szertartáson dharmabeszédet mond: Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke).

A szertartás után 19 órától a Szív szútra címmel rendezett programon belül Tóthe Gabriella MA-s hallgatónk Szív szútra tánca lesz látható, majd dr. Kenéz László szervezésében a Szív szútra fog elhangzani Ázsia szent nyelvein.

Az eseményre bátran hozzák magukkal gyermeküket is, mivel az ünnepség ideje alatt a kisebbekre nem csak vigyázunk, hanem a Tejút Buddhista Pedagógia Központ szervezésében a hátsó dharrma termet buddhista játszóházzá alakítjuk át, tartalmas és vidám időtöltést biztosítva ezzel a gyermekek számára is.

Az ünnepséghez online csatlakozóknak, mielőtt leülnek a képernyő elé érdemes maguk elé készíteni egy kis Buddha szobrot, egy gyertyát (vagy mécsest) és egy füstölőt!

Szeretettel várja a közösségek gyakorlóit, minden volt és jelenlegi diákját, valamint minden kedves barátját és az érdeklődőket A Tan Kapuja Buddhista Egyház!

A Vészák szertartás után Menedékvételre kerül sor A Tan Kapuja új épületének Vadzsrajána termében (IX. ker Csengettyű u. 3. szám alatt). Erre az eseményre előzetes regisztráció szükséges.

VÉSZÁK ÜNNEPI JÓKÍVÁNSÁGOK A TAN KAPUJA GYÜLEKEZETNEK

Idén, a májusi teliholdkor ünnepeljük Sákjamuni Buddha születésének, megvilágosodásának és parinirvánájának 2568. esztendejét. Ez a buddhista világ legnagyobb ünnepe, a buddhista időszámítás évkezdete, melyen a Nagy Megvilágosodott Mester életére, a megvilágosodásának és tanításának jelentősebb mozzanataira emlékezünk meg. Ugyanakkor ez az ünnep nem csak az emlékezésé, hanem sokkal inkább tanításának a jelenben való megjelenítéséről és átéléséről szól. Ilyenkor magunk elé képzeljük a Mester tanításának és győzelmének részleteit azért, hogy még közelebb kerüljön hozzánk a Tan, és ezáltal még intenzívebben leküzdjük magunkban a szenvedéseket okozó sötét erőket. Fényes ünnep ez azoknak, akik a megvilágosodás ösvényére léptek, és azoknak is, akik megértették a szenvedések legyőzésének szükségességét.
Ebből az alkalomból kívánjuk A Tan Kapuja Gyülekezetnek, a Közösségeknek, Gyakorlóknak, Tanároknak, Tanulóknak, Munkatársaknak, valamint minden buddhista Testvérünknek, hogy olyan intenzív módon emlékezzünk a Nagy Megvilágosult Mesterre, hogy itt, a jelenben felébredjen bennünk az az erő és tudás, amely a fokozottan nehéz külső körülmények ellenére is segít minket a megvilágosodás útján. Kívánjuk továbbá azt is, hogy a Dharma Fénye oszlassa el a tudatlanság sötétjét, hogy értelmesebben és boldogabban élhessenek a lények.
Mindenkinek jó egészséget, felszabadult gyakorlást és sok szellemi élményt kívánunk a most induló buddhista évben.

Mireisz László, az ET elnöke és Cser Zoltán az Egyház igazgatója.

Fotó: Ganesh Kumar B N (Unsplash)