Dobosy Antal: Csodavárás helyett gyógyulni akarás

Tudjuk, hogy egy szellemi eredmény eléréséhez nagyon sok munka, nagyon sok erőfeszítés szükséges. Tudjuk, hogy az eredmények nem születnek könnyen, mégis állandóan a könnyebb utakat keressük. Sőt a lehető legkönnyebb utakat, keressük. Azt kutatjuk, hogyan lehetne megkerülni a munkát, elkerülni az erőfeszítéseket. És éppen ez a lehető legnagyobb tévedése az embernek. Igyekezetünk nem a célra irányul, hanem előnyök elérésére, azaz nem azt tesszük, amit tennünk kellene.

Előnyöket hajkurászunk, és nem a problémákat próbáljuk megoldani. Olyan ez, mint amikor betegek vagyunk, és orvostól orvosig járunk keresve, hogy ki ígér gyorsabb gyógyulást. Csak azt a gyógymódot akarjuk elfogadni, ami gyorsan hat, de nem vesszük észre, hogy mennyi időt veszítünk ezzel a keresgéléssel. Hatékonyak akarunk lenni, de a lehető legrosszabb hatékonysággal dolgozunk. Betegségünk eközben nem múlik, sőt egyre csak súlyosbodik.

Aki előnyökhöz akar jutni, az legjobb esetben is csak előnyöket fog élvezni. De aki gyógyulni akar, az lehet, hogy előnyökhöz nem jut, de a gyógyulást elérheti. A szellemi út itt tér el a közönségestől. Egyértelmű, hogy melyik a szellemi és melyik a közönséges út. Így érthető csak meg, hogy a buddhizmus miért tartja olyan fontosnak az önösség, a személyiség érdekeinek figyelmen kívül hagyását a lét nagy kérdéseinek megoldására irányuló úton; miért út az egyik, miért pótcselekvés a másik. A buddhizmusban ez csak azoknak erkölcsi kérdés, akik nem értik a szellemi út lényegét.

A zen buddhista tanítások gyakran említik: "Vágd el a gondolkodást, vágd el a jóról és a rosszról való gondolkodást!". Amíg azzal foglalkozunk, hogy nekünk mi jó vagy mi rossz, addig egy tapodtat sem jutunk előre kitűzött célunk elérésében.

Miért mondja a zen buddhizmus, hogy ha éhes vagy egyél, ha szomjas vagy igyál? Miért mondja a zen buddhizmus, hogy a nem tudom tudatállapot szellemibb, mint amikor tudom a dolgokról, hogy milyenek, amikor tudom a jelenségekről, hogy hasznosak, vagy nem hasznosak? Mert amikor nem tudunk, akkor nyitottak, tudatilag tiszták vagyunk. Megnyílik a lehetőség egy új felismerésre. Olyan felismerésre, amiről eddig nem tudtunk. Ha éhes vagy ne gondolkozz azon, hogy az étel neked jó-e vagy rossz, hanem egyél. Ha szomjas vagy, igyál. Ha valamilyen problémád van, tevékenységed a probléma megoldására irányuljon! Nem látod át igazi természetedet? Ne tégy kerülő utakat, felesleges vargabetűket! Vedd észre azt, amit keresel, igazi természetedet! Vedd észre magadat!

Share this post