FRISS INFORMÁCIÓK (2022.04.23.):

Kedves Támogatók, Segítők!

A néhány héttel ezelőtti sikeres gyűjtésünk után (amit ezúton is köszönünk) egy újabb akciót szervezünk Kárpátaljára mindazok segítségét kérve, akik még rendelkeznek lehetőséggel az adományozásra.

1. Ukrajnából származó hallgatónk révén Rátra indítunk egy gyűjtést a “PROMINY” (Fénysugár) nevű óvodába, ami 40 menekültet tudott fogadni, nagy részük Kijevből jött. A helyről szóló ukrán nyelvű cikk (és videó) alapján kiderül, hogy olyanoknak adnak menedéket, akik nem szeretnék elhagyni az országot, várják, hogy visszamehessenek az otthonukba:
https://suspilne.media/230065-istorii-vimusenih-pereselenciv-aki-ponad-misac-zivut-u-ditsadocku-v-uzgorodskomu-rajoni/


A legnagyobb hiány most az élelem, a helyi készletek lassan kifogynak. Elsősorban alapélelmiszerre van szükség: liszt, kukoricaliszt, olaj, búzadara, élesztő, cukor, rizs, tészta stb, de bármilyen tartós élelmiszernek örülnek és hálásak.

2. Egy másik helyszínen, egy görög-katolikus templom által ellátott közösségben sincs már élelem, sokan minden második nap tudnak csak ételhez jutni, le vannak gyengülve. Ide is tartós élelmiszert gyűjtünk, igazából bármit, de előnyt élveznek olyan alap élelmiszerek, amiből tudnak főzni, tehát több időre is elég.

3. A munkácsi, ungvári körzetekben teljesen ki vannak fogyva a gyógyszertári készletek, illetve a korházakban is vészhelyzet van. Szülészetre keresnek D3 vitamint, természetes alapú nyugtatót (pl. valeriána), tápszert stb.

Az újabb gyűjtést ezúttal két hétig, május 8-ig szervezzük. Az adományokat A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán gyűjtjük folyamatosan. A szállítás előtti napon előzetes értesítést kérünk a szállítás várható időpontjáról a karuna@tkbe.hu vagy a 06702546636-os (Karsai Éva Haliun) elérhetőségen. Az adományokat jelenleg elsősorban hétközben tudjuk fogadni a Főiskolán reggeltől estig, illetve a május 7-8-i hétvégén.

4. Ha valaki inkább pénzadománnyal segítene, az újabb támogatásokat is maradéktalanul a teherautó megtöltésére fogjuk fordítani.

Bankszámlaszámunk:
A Tan Kapuja Buddhista Egyház
10403181-49555454-54551052
SWIFT, BIC: OKHB HUHB
IBAN: HU47 1040 3181 4955 5454 5455 1052

 

A közleménybe kérjük beírni: „ukrajnai válság”.


Az adományokat, felajánlásokat előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

A Tan Kapuja Karuna Segélyszolgálat
karuna@tkbe.hu
 

FRISS INFORMÁCIÓK (2022.04.08.):

Kedves Támogatók!

Az újabb gyűjtési akciónk is sikerrel zárult tegnap, egy teherautónyi adományt közvetlen szervezésben kárpátaljai gyermekotthonokba juttatunk el a hétvégén. Most, az aktuális helyzetnek megfelelően, egy további kérést fogalmazunk meg a támogatók felé.

Főiskolánk egyik volt hallgatója (Do Nhu Mai Anh, +36304092761) a MigrationAid Madridi úti menekültszállójának egyik vezetője, ahol tranzitban levő menekülteknek (szinte csak nők és gyerekek) nyújtanak átmenetileg szállást és pihenést. A menekültek 2-5 fős szobákban laknak, napi egy melegétkezést, továbbá levest, szendvicseket, nasit, kávé-teát kapnak. Az intézményt csak önkéntesek üzemeltetik, nappal 20 és éjszaka is 10 fő folyamatosan. Van már orvosi szoba, mosókonyha, játszószoba az épületben és hamarosan lesz egy kert is a gyerekeknek.
Az önkéntesek már kezdenek fáradni, nagy szükségük van az utánpótlásra, hogy továbbra is működni tudjon a szálló.
Az önkéntes jelentkezéshez az alábbi űrlapot kell kitölteni: https://forms.gle/FDJWJCFEQFzGvAY96
Ezután hozzáférhető az önkéntes táblájuk, ahol jelentkezni lehet a műszakokra: https://bit.ly/madridi-onkentes-beosztas
Ez pedig a zárt Facebook csoportjuk, ahol követhetők az események, minden nap friss posztokkal jelentkeznek, hogy mik az aktuális szükségleteik: https://www.facebook.com/groups/madridiutca/
Az alábbi feladatokra lehet jelentkezni:
Regisztrációs pult - check-in: beérkező vendégek és távozók regisztrálása
diszpécser: központi telefon kezelése, foglalások rögzítése, fuvarszervező
információ pultos
beengedő: karszalagok ellenőrzése
Üzemeltetés - raktáros, konyhás, takarító, karbantartó, sofőr.
Ukrán/orosz tolmácsokat is folyamatosan keresnek.
Mindenkit tárt karokkal várnak és előre is köszönik a segítséget!
Köszönettel:
A Tan Kapuja Karuna Segélyszolgálat
karuna@tkbe.huFRISS INFORMÁCIÓK (2022.03.26.):

Kedves Támogatók, Segítők!

Ezen a héten is rendkívül sok adomány gyűlt össze a Főiskolán, tegnap el is juttattuk a menekültekhez, köszönünk mindent!
Most néhány újabb, még konkrétabb segítségnyújtás igényének ügyében írunk.

1. Egyik ukrán származású hallgatónk révén lehetőségünk lenne közvetlen szervezésben eljuttatni egy teherautónyi adományt kárpátaljai gyermekotthonokba az ott maradt gyerekeknek. Április 7-éig tartana az újabb gyűjtési akciónk. Nagyon pontosan tudjuk, mire lenne szüksége az ottaniaknak:

- ágynemű minden mennyiségben, takarók; 
- fehérnemű összes gyerek mérettől 18 éves korig + felnőtt is kell, mert szülők is vannak (igen nagy mennyiségre lenne szükség); 
- pelenka, popsitörlő kendő;
- tisztítószerek; fertőtlenítőszerek, szappan, sampon minden mennyiségben;
- tetűírtó! ebből van a legnagyobb hiány :(
- írószerek: tollak, színes ceruzák, radír, hegyező, füzetek stb. (működik az online oktatás még sok helyen)
- kisebb méretű játékok (ami a tenyérben elfér)

Amire most nincs szükség:
- ruha (főleg nem gyerekruha, mivel sok helyen fel vannak tornyosulva, illetve a segítők pincéiben is vannak feltornyosult tartalékok)
- élelemből is van elég

NAGYON FONTOS A DOLGOK HELYES CSOMAGOLÁSA:
- mindent fontos külön csomagolni (ágynemű közé ne kerüljön tisztítószer, vagy füzet s így tovább)
- minden cikk legyen egységesen csomagolva (pl. egyik dobozban tisztálkodó szerek, másikban fertőtlenítőszerek, harmadikban füzetek s írószerek stb.)
- ágyneműket célszerű szemeteszsákokba rakni (praktikus, hogy mielőtt becsomózzuk a zsákot, porszívócső segítségével kiszívjuk belőle a fölösleges levegőt, így jelentősen kisebb térfogata lesz, és több minden fér bele a teherautóba)
- alsóneműket méret/korosztály/nem szerint célszerű csomagolni
- MINDEN CSOMAGRA FEL KELL TÜNTETNI, HOGY MI VAN BENNE! (alsóneműre a méret is nagyon fontos)

Az adományokat A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán gyűjtjük folyamatosan. A szállítás előtti napon előzetes értesítést kérünk a szállítás várható időpontjáról a karuna@tkbe.hu vagy a 06702546636-os (Karsai Éva Haliun) elérhetőségen. Az adományokat jelenleg elsősorban hétközben tudjuk fogadni a Főiskolán reggeltől estig, illetve az április 2-3-i hétvégén.

2. Keresünk önkénteseket kézműves foglalkozások tartására menekült gyerekek, illetve szülők számára Budapesten.

3. Ukránul, oroszul beszélni tudó tolmács önkénteseket is keresünk.

4. Várunk ukrán vagy orosz nyelvű gyerekkönyveket, regényeket, illetve kevés szöveggel bíró képeskönyveket bármilyen nyelven pl. böngészők, leporellók (adományként be lehet hozni a Főiskolára).

5. Ezen a linken (HAMAROSAN) elérhetők ukrán vagy orosz nyelvű mesekönyvek, aki tud, kérjük nyomtasson és hozza be a Főiskolára (előzetes időpontegyeztetés után).

6. Ha valaki inkább pénzadománnyal segítene, az újabb támogatásokat maradéktalanul a teherautó megtöltésére fogjuk fordítani.
 

Bankszámlaszámunk:
10403181-49555454-54551052
SWIFT, BIC: OKHB HUHB
IBAN: HU47 1040 3181 4955 5454 5455 1052

A közleménybe kérjük beírni: „ukrajnai válság”.


Az adományokat, felajánlásokat előre is köszönjük!

Üdvözlettel,
A Tan Kapuja Karuna Segélyszolgálat
karuna@tkbe.hu
06702546636
 

FRISSÍTÉS 2022.03.23.:

Kedves Támogatók!
Köszönjük az elmúlt hét adomány-felajánlásait az ukrajnai menekülteknek. Az adományok gyűjtése, szállítása és szétosztása folyamatos, az elmúlt héten főként a pályaudvarokon és a menekültszállókon vették hasznát az adományoknak a menekültek. Több önkéntesünk segített játékok megszervezésében és lebonyolításában az Ukrajnából menekült gyerekeknek.
A helyzet folyamatosan, napról-napra változik. Hétfőn a menekültek segítése áthelyeződött a BOK Csarnokba. Tegnap kint jártunk, és rendezett viszonyokat találtunk, a nagyobb, személyi és tárgyi infrastruktúrával is rendelkező segélyszervezetek felváltva, 0-24 órában nyújtanak támogatást. A mi Karuna szolgálatunk több szervezettel is kapcsolatban van, az esetleges igényeiket eljuttatják hozzánk. Lakás-, szállás-,  és önkéntes felajánlásokkal is jól állunk. Rotációs rendszerben igyekszünk mindenkinek lehetőséget adni a segítségnyújtásra, a sok felajánlás miatt eddig nem tudott mindenkire sor kerülni. Bizonyos adományfajtákból is túltelítettség van a nagyobb gyűjtő szervezeteknél, így az a benyomásunk, hogy most összességében rendezett a menekültek magyarországi segítése.

Aki szeretne adományozni, most aktuálisan a következő dolgokra van szükség leginkább:
- instant levesek
- baba ételek
- szénsavmentes ásványvizek (0,5l)
- kis, dobozos üdítők, Kubu
- tasakos zabkása
- őrölt kávé, instant kávé, kakaó, fekete tea, tejpor, cukor
- Dörmi, Kindertojás, kekszek, aprósütik, ropi, szeletes csokik
- papír poharak, tálak, kanalak, műanyag étkészletek, keverőpálcikák
- macskaétel
- higiéniai termékek (kisebb kiszerelésű kozmetikai dolgok, testápoló, tusfürdő, sampon, hajbalzsam, szappan, dezodor, fogkrém, fogkefe, ajakír, arckrém, férfi borotva, borotvahab, cumisüveg, pelenka, popsikendő és -krém, tisztasági betétek, stb.)
- kötszer, fájdalomcsillapító, köhögéscsillapító, sebfertőtlenítő
- hátizsák, kisebb vászon utazótáska

Továbbra is köszönjük a felajánlásokat, amelyekről értesítést a karuna@tkbe.hu email-címen vagy a 06702546636-os telefonszámon lehet adni.
Köszönettel és üdvözlettel,
A Tan Kapuja Karuna Segélyszolgálat
 

FRISSÍTÉS 2022.03.11.:

Köszönjük az eddigi felajánlásokat! A pályaudvaron segítő önkéntesünktől értesültünk róla, hogy egyre több szegény és kisgyermekes édesanya érkezik Ukrajnából, és a gyerekeknek játékokra lenne szükségük: csörgők, babakönyvek, plüssök, matchbox-ok, kifestők, zsírkréták, színes ceruzák, stb. Szükség lenne még kesztyűre, sálra, sapkára, vastag zoknira, cipőre (mérettel felcímkézve és páronként összekötve). A szétosztáshoz is keresünk segítséget a Nyugatiban. Előre is köszönjük!
A Tan Kapuja Karuna Segélyszolgálat
karuna@tkbe.hu
06-70-2546636
 

FRISSÍTÉS 2022.03.09.:

Köszönjük az eddigi étel- és tárgyadományokat az Ukrajnából menekülteknek, az elszállításuk a határra és adománygyűjtő helyekre folyamatos. Óriási öröm továbbá, hogy egy hét alatt közel 4 millió Ft pénzadomány gyűlt össze több mint 160 adományozótól, köszönjük! Amint elérjük a 4 millió Ft-ot (várhatóan holnap), az összeget négy nagyobb - a határon dolgozó - segélyszervezetnek fogjuk elküldeni egyenlő arányban.
A szállások és szállítások szervezése is folyamatos, ugyanakkor az elmúlt egy-két napban megnövekedett a szállások iránti igény, elsősorban Budapesten, így ilyen felajánlásokat továbbra is várunk. Köszönjük!
A Tan Kapuja Karuna Segélyszolgálat
karuna@tkbe.hu
06-70-2546636
 

AZ EREDETI HÍR (2022.03.02.):

Többféle felajánlás is érkezett az Ukrajnából menekülők megsegítésére A Tan Kapuja felhívása nyomán, köszönjük mindenkinek a felajánlásokat és az információk továbbadását!
Az alábbiakban felsorljuk, hogy tapasztalataink szerint aktuálisan milyen jellegű felajánlásokra van szükség:

1. Továbbra is várjuk a pénzadományokat mellyel egy nagy és valódi segítséget nyújtó szervezetet fogunk támogatni, a továbbadását (kinek, mennyit) nyilvánosságra hozzuk.

Kérjük, hogy a közleménybe írja be: „ukrajnai válság”.

Bankszámlaszámunk:
10403181-49555454-54551052
SWIFT, BIC: OKHB HU HB
IBAN: HU47 1040 3181 4955 5454 5455 1052


2. Az azonnal fogyasztható tartós élélmiszer-, és egyéb tárgyadományokat továbbra is gyűjtjük. Az adományokat A Tan Kapuja Buddhista Főiskola (Budapest IX. kerület, Börzsöny u. 11.) főbejáratától 15 m-re jobbra található nagy világos sárga kapunál (vészkijárat) lehet leadni a Segélyszolgálat koordinátorával folytatott előzetes egyeztetés után.


Koordinátor:
Karsai Éva Haliun
Tel.: 06 70 254 6636
E-mail: karuna@tkbe.hu


3. Többen ajánlottak fel szállítást Budapesten belül, illetve a határra (majd onnan vissza), nekik jelezzük majd, amikor aktuális lesz.

4. Vannak szállásfelajánlások is. Ezért kérjük, hogy ha Ukrajnából menekülő buddhista gyakorlókról értesülnek, mindenképpen jelezzék a karuna@tkbe.hu címen.

5. Ha tud kedvező bérleti díj mellett igénybe vehető szállást, az is szóba jöhet majd. Ilyen felajánlásokat is várunk.

6. A határon a hírek szerint rengeteg személyi segítség halmozódott fel, ezért leginkább arra lehet szükség, ha menekülő ukrajnai ismerősöknek, vagy ismerősök ismerőseinek van szüksége konkrét segítségre (szállítás, szállás).

7. Ha valaki mégis szeretne lemenni a határra, jelezze nekünk, kaptunk közeli szállásfelajánlást segítőknek.

8. A minisztériumnak vagy az indiai nagykövetségnek lehet még szüksége segítségre. Ezeket az igényeket is összegyűjtjük és összekötjük a felajánlókkal.